Logo decormyyhome.com

Как да премахнете живак, ако термометърът се срине

Как да премахнете живак, ако термометърът се срине
Как да премахнете живак, ако термометърът се срине

Видео: More Than an Apple a Day: Preventing Our Most Common Diseases 2024, Юли

Видео: More Than an Apple a Day: Preventing Our Most Common Diseases 2024, Юли
Anonim

Живакът е опасно вещество. Ако живачен термометър се срине, трябва незабавно да предприемете мерки и да премахнете всичко, което е възможно, докато организмите на близките хора имат време да се отравят. Живакът може да навлезе в човешкото тяло през дихателните пътища или храносмилателния тракт - това трябва да се има предвид, когато елиминирате последствията.

Image

Живакът не трябва да влиза в контакт с откритата кожа - винаги носете гумени ръкавици, преди да го съберете. Опитайте се да не допускате никой да влиза в стаята, където термометърът се е разбил - малки частици живак лесно се прилепват към повърхностите и могат да се разпространят доста далеч, ако се придържат към нечии обувки.

Живакът не може да мете с метла - пръчките могат да смилат топки до състояние на прах и събирането им ще бъде по-трудно. Както живачните частици, така и парчетата от разбития термометър трябва внимателно да се събират в стъклен буркан, напълнен със студена вода - необходима е вода, за да не се изпари живакът. Затворете плътно капака. Съберете малки парченца и капки с помощта на спринцовка, гумена крушка, парче лепяща лента, накиснат вестник също са подходящи.

Помещението трябва да бъде вентилирано - ако останат пари от живак, те трябва да изчезнат през прозореца. Местата, където присъстват живачни частици, трябва да бъдат третирани с разтвор на хлорамин или белина. Това води до окисляване на живак, той преминава в енергонезависимо състояние. В крайни случаи, ако такива вещества не са били под ръка, за обработката е необходимо поне да се приготви горещ разтвор на сода и сапун - 40 г настърган сапун и 30 г сода на литър вода.