Logo decormyyhome.com

Как да стерилизирате консерви във фурната у дома

Как да стерилизирате консерви във фурната у дома
Как да стерилизирате консерви във фурната у дома

Съдържание:

Видео: Бързи мариновани гъби ( печурки) - неустоимо вкусна и изненадващо лесна рецепта 2024, Юли

Видео: Бързи мариновани гъби ( печурки) - неустоимо вкусна и изненадващо лесна рецепта 2024, Юли
Anonim

Щом дойде време за прибиране на реколтата за зимата, много домакини започват да се чудят: къде и как е най-лесно да се стерилизира консервите, така че запазването да се запази възможно най-дълго?

Image

За да премахнете всички опасни микроби от консервите за мариноване и консервиране на зеленчуци и плодове, те трябва да бъдат стерилизирани. Най-лесният и достъпен начин е да стерилизирате консервите във фурната. По този начин консервите могат да бъдат стерилизирани, или пълни със зеленчуци или плодове, или празни.

Как да стерилизирате празни кутии във фурната

Първо трябва да сте сигурни, че банките са без дефекти и чипове. Ако имат различни пукнатини и други недостатъци, тогава такива банки няма да са подходящи за стерилизация и заготовки за зимата.

Избраните екземпляри се измиват обилно с вода и сода или сапун за пране. След това консервите се поставят във фурната. Ако са сухи, тогава те могат да бъдат поставени с главата надолу, а ако са сурови, с главата надолу, за да се изпари влагата. В този случай фурната трябва да е малко топла.

На следващо място, трябва постепенно да увеличавате температурата във фурната и да я доведете до 150 градуса. Това е максималната температура, при която консервите трябва да бъдат стерилизирани.

Литровите консерви при 150 градуса се стерилизират във фурната за 10-12 минути, двулитровите - 15-17 минути, трилитровите - 23-25 ​​минути. Банките с обем по-малък от литър трябва да се стерилизират във фурната за не повече от 10 минути при максимална температура.

След това те се отстраняват внимателно от него с помощта на две кърпи или кранове. Консервите се вземат с две ръце и се поставят на дървена стойка. Не можеш да ги вземеш за врата.

Отделно сварете капаците за 10 минути. След стерилизация, само топли зеленчуци и плодове се поставят в горещи буркани. В противен случай е необходимо да ги охладите, за да не се спукат.