Logo decormyyhome.com

Как да отрежете листа от орхидея

Как да отрежете листа от орхидея
Как да отрежете листа от орхидея

Видео: Может ли лист орхидеи дать корни. 2024, Юли

Видео: Может ли лист орхидеи дать корни. 2024, Юли
Anonim

Пожълтяването на листата е един от най-често срещаните проблеми, които се срещат с орхидеите. Пожълтели листа със сигурност трябва да бъдат премахнати, но не всеки прави правилно.

Image

Инструкция за употреба

1

Пожълтяването на листа означава преустановяване на храненето му от растението и постепенното отмиране в това отношение. Понякога това е естествен процес, но като цяло причините винаги са различни. Широколистните орхидеи в сухия сезон винаги изпускат листата си, но за закритите орхидеи пожълтяването е най-често признак за начало на болестта. В повечето случаи пожълтяването на листата в домашните орхидеи се появява в резултат на различни гъбични инфекции, причинени от неправилна поддръжка. Гъбичните заболявания най-бързо идват от дълъг контакт с вода, тъй като епифитните растения в природата не са във вода дълго време и са много чувствителни към застоя на вода в корените. Най-лесният начин те да хващат гъбични инфекции в магазин, където рядко наблюдават всяко конкретно растение. Ако наскоро закупеното растение започне да пожълтява, други причини може да не се разсеят в началото.

2

Колкото по-бързо производителят реагира на пожълтяването на листата и предприема подходящи мерки, толкова повече са шансовете на растението да оцелее. Ако листата пожълтяха от бактериална или вирусна инфекция, в момента е невъзможно да се излекува, но такива случаи са изключително редки. Ако листото е пожълтяло, е невъзможно да го излекувате и да го направите отново зелен и жив, следователно такъв лист трябва да бъде отстранен възможно най-бързо, особено ако е единственият в младата орхидея. Гниенето на листата лесно ще проникне в стъблото и ще убие точката на растеж, след което шансовете за оцеляване на орхидеята ще бъдат минимални. Следователно, пожълтяващият лист се отстранява с остър нож, ако на това място вече има гниене на стъблото, всичко се нарязва на жива тъкан, а разрезът се намазва с блестящо зелено или се напудрява с въглен или канела. Не можете да използвате прах от калиев перманганат - той изгаря живи тъкани, но трябва само да ги изсушите.

3

Гъбичката, причинила пожълтяване на листата на орхидеята, изисква влага за комфортно съществуване. Следователно орхидеята се изважда от субстрата й и, отрязвайки болни листа и обработвайки секциите, оставяме да изсъхне. По правило това спира разпространението на инфекцията, но не я облекчава напълно. Следователно, след изсушаване, ако не вземете други мерки, ще трябва да отрежете останалите листа, тъй като инфекцията ще започне да се разпространява допълнително с нова сила. Орхидеята трябва да бъде обработена с фунгициди, поставена на осветено място и да осигури на корените й добра вентилация. Промяната на субстрата също помага, тъй като понякога първата е твърде плитка или напълно изгнила от излишната влага. Важно е да се предотврати използването на торове по време на третирането на орхидеи и подрязването на пожълтели листа. За всяко отслабено растение те са еквивалентни на отровата.

Причината за пожълтяване на листата в орхидеите