Logo decormyyhome.com

Как да съхраняваме зеленчуци без хладилник

Как да съхраняваме зеленчуци без хладилник
Как да съхраняваме зеленчуци без хладилник

Видео: КАК СИ СЪХРАНЯВАМ ПРЕСНИ ПОДПРАВКИ 2024, Юли

Видео: КАК СИ СЪХРАНЯВАМ ПРЕСНИ ПОДПРАВКИ 2024, Юли
Anonim

Не толкова отдавна не можеше да се намери хладилник във всяка къща, но домакините все пак успяха да запазят отглежданата реколта от зеленчуци за зимата. Знаейки някои от тънкостите на съхранението на витаминни продукти, можете да направите и без хладилник и дори без специална хладна изба.

Image

Основният принцип, който трябва да се спазва, когато избирате зеленчуци за дългосрочно съхранение, е тяхната цялост. Дори леките щети могат да причинят гниене не само на една отделна инстанция, но и на всички останали нейни братя.

Най-популярният зеленчук на трапезите на руснаците си остават картофите. Преди да го съхранявате, клубените трябва да се изсушат добре на открито или в проветриво и сухо помещение. Температурата му на съхранение е от 2 до 30 градуса с влажност на въздуха 85-90%. Такива условия могат да бъдат създадени на неотопляем балкон преди настъпването на замръзване. Картофите могат да се съхраняват на сухо, тъмно място в апартамента. За да направите това, имате нужда от специална кутия от шперплат с дупки. Уверете се, че чекмеджето е добре вентилирано - трябва да стои на стойка на известно разстояние от стените.

Условия за съхранение на моркови: постоянна температура от 1 до 3 градуса, висока влажност - до 90-95%, ограничен достъп на въздух. Такива условия могат да бъдат създадени чрез съхраняване на този зеленчук в затворени дървени кутии с дебели стени. Може да бъде положена в пирамиди и поръсена с пясък или увита всеки в няколко слоя на вестника. Малко количество моркови може да се съхранява в обикновен трилитров стъклен буркан без капак.

Цвеклото също ще бъде перфектно запазено в слой от пясък, торф или дървени стърготини. Може дори да се съхранява в найлонови торбички. Изсушете корените преди съхранение, отрязвайки листа, но оставяйки стъбла.

Разбира се, зелето се съхранява най-добре във вентилирана изба. Преди съхранение жителите на Кавказ издълбали пън, оставяйки върхов бъбрек в главата и нанизали глава на суха царевична кочан без зърна. Този метод на съхранение осигури вентилация между листата на глава зеле и им позволи да запазят свежестта си за дълго време. Увийте карфиол за съхранение в листата и окачете в хладно и проветриво помещение в мрежа.

Зелени листни зеленчуци - маруля, спанак, киселец, можете да запазите свежи няколко дни, ако измиете листата, изсушете ги и сложете на дъното на тигана, което покривате с капак. Можете да съхранявате аспержите в него. За да направите това, изсипете малко вода на дъното на тигана и поставете стъблата на аспержите с главата надолу в него. Извадете тигана на тъмно място.

Пресни краставици и тиквички можете да спестите, като сложите в купа подсолена вода. Лимоните са перфектно запазени в обикновена студена вода, само тя трябва да се сменя на всеки 2-3 дни.

Лукът и чесънът са много непретенциозни при съхранение - сухите им пера могат да бъдат вплетени в плитки и да се съхраняват висящи на хладно и сухо място. Лукът може да се съхранява дори и на отоплителната батерия - топлият въздух ще му попречи да покълне. Чесънът може да изсъхне по време на това съхранение. Но карамфилът му може да се излее с растително масло и да се съхранява в него. С този метод чесънът ще запази всичките си полезни свойства, а маслото ще придобие апетитен вкус и аромат.