Logo decormyyhome.com

Как сами да си направите витраж

Как сами да си направите витраж
Как сами да си направите витраж

Видео: 💇 How To Cut Your Own Bangs ✂ Fringe DIY Tutorials 2024, Юли

Видео: 💇 How To Cut Your Own Bangs ✂ Fringe DIY Tutorials 2024, Юли
Anonim

Всеки витраж може да бъде направен независимо, както класически, така и неговата имитация. За това не е необходимо да купувате специални машини: можете да се справите с достъпни и евтини инструменти и материали.

Image

Ще ви трябва

  • - резачка за плочки (за шлайфане на краищата на чашата)

  • - средно голямо колело с емери

  • - резачка за стъкло

  • - поялник с тънко жило

  • - цветно стъкло

  • - дебела бяла хартия

  • - молив или писалка с филц

  • - спойка POS-61

  • - патина

  • - фолио медна лента

Инструкция за употреба

1

Витражът представлява панел от многоцветно стъкло, което може да бъде както прозрачно, така и непрозрачно. Всички необходими материали за неговото производство могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Можете да го направите сами както с класически витраж, така и с имитацията му. Основни техники: тифани и разтопяване (синтероване на стъкло).

2

Как да направите витраж в стила на "тифани"?

Производството на панели започва с избор на модел. Размерът му трябва да съвпада с размера на бъдещия витраж. Всички линии на изображението трябва да бъдат ясно очертани с обикновен молив или химикалка. На всеки детайл от картината трябва да се пише от коя чаша трябва да се изреже. Тоест, посочете цвета му. Хартията с изображението на бъдещия витраж е положена върху равна твърда повърхност, като преди това е положила мека кърпа върху нея. Това няма да позволи на стъклото да се напука по време на производството на панелни части от него.

3

Фокусирайки се върху начертания контур, необходимата част се изрязва с помощта на резачка за стъкло. Ако ръбовете му са неравномерни, излишното стъкло се отстранява с пинсети, които могат да бъдат заменени с малки клещи. След това продължете с шлайфането на краищата. За тази цел има специални машини, но за независимото производство на малък витраж, можете да направите с обикновена резачка за плочки. Върху него трябва да се монтира стръков кръг със средно зърно. Важно е този инструмент да е оборудван с водна баня. Това ще ви позволи да завъртите малки фрагменти от стъкло от него, когато завъртите кръга.

4

След завъртане всяка част трябва да бъде обвита по ръба й с фолио лента. Този кант трябва да приляга плътно към повърхността на чашата, така че фолиото внимателно се заглажда с равномерна дървена пръчка или страничната повърхност на молива. След това завършените витражи се поставят върху чертежа. Остава да спойкате всички парчета стъкло. Силата на връзката осигурява фолио лента. Готовият витраж е покрит с патина.

5

Как да си направим симулиран витраж?

Такъв панел може да бъде направен по два начина: чрез пълнене и боядисване. Последното не е особено трудно, тъй като се извършва с помощта на специални витражи, използващи техниката на рисуване. За стъклопис ще са необходими две неща: паста за рисуване на контур и пълнеж (боя или цветен лак). Такъв панел се прави доста просто: подготвя се картина, върху нея се полага обикновена прозрачна стъклена кърпа с необходимия размер, след което с помощта на специална паста се очертава очертанието на изображението. След като тази маса се втвърди, те започват да запълват вътрешните зони на рисунката с бои или лакове със съответния цвят.