Logo decormyyhome.com

Как да си направим шиш

Как да си направим шиш
Как да си направим шиш

Съдържание:

Видео: Сочни и крехки шишчета с пилешко, телешко и свинско,месо 2024, Юли

Видео: Сочни и крехки шишчета с пилешко, телешко и свинско,месо 2024, Юли
Anonim

Напълно пържено прасенце или агне на шиш - което може да бъде по-ефективно на празничната трапеза. Технологията на готвене се е работила от векове, в предишни времена са се пекли цели трупове на бикове или прасета, днес изглежда твърде скъпо и дълго. Печенето на шишчета може да се направи независимо, като се избират параметрите за конкретна тава за печене и ястие.

Image

Метално шишче

Надежден вариант, който ще продължи много години, е шиш, изработен от стоманени пръти. Изработката му ще изисква повече усилия, но ще се изплати с лихва. Важно е да изберете правилния метал - това трябва да бъде неръждаема стомана с висока плътност. Не използвайте пръчки от легирани материали, които включват олово, цинк, калай, бисмут.

За по-голяма здравина е по-добре да използвате не един, а няколко пръта, като ги заварявате или усуквате един с друг. В същото време поне един от тях трябва да бъде достатъчно дълъг, за да лежи върху стелажите на опорите на мангала. Общата дебелина на метала може да варира в зависимост от теглото на месото. За обикновени шишчета от 100-200 g е подходящо шишче с дебелина 0, 7 см, труп от заек или пиле може да издържи пръчка с дебелина 0, 9-1, 7 см. Готвенето на агнешко или прасенце изисква по-солидна структура - поне 1, 2-1, 5 см.

Важно е да изберете правилното напречно сечение на шишчето. Ако тя е кръгла, тогава пърженето на месо без кости може да бъде проблем, дори и с допълнителни зъби. Плоският шиш вероятно е недостатъчно здрав и ще се огъне под тежестта на трупа. Идеалният вариант е триъгълна или квадратна секция, месото няма да се обърне и да се подхлъзне.

Не забравяйте да заварите поне един чифт зъби към шишчето, за да държи месото и дългата извита дръжка за въртене. Удобно е, ако всяко положение на въртене на мангала може да бъде фиксирано.