Logo decormyyhome.com

Как сами да си направите престилка от плочки

Как сами да си направите престилка от плочки
Как сами да си направите престилка от плочки

Видео: Направете си сами павета плочи направете сами направете павета циментови плочки 2024, Юли

Видео: Направете си сами павета плочи направете сами направете павета циментови плочки 2024, Юли
Anonim

Престилка в кухнята е разстоянието между горната и долната част на кухнята (мебели). Полагането на плочки върху престилка с най-малка загуба на труд и качество не е толкова трудно. Правилното полагане на плочки ще гарантира дълготрайността на кухненската повърхност.

Image

Ще ви трябва

  • - плочка;

  • - по избор: лепило, мастика или циментов разтвор;

  • - кофа и бормашина;

  • - фугираща смес;

  • - 3 шпатули: плоска и със зъби, шпатула за шевове;

  • - грунд;

  • - кръстове за шевове и пластмасови ъгли;

  • - вертикално ниво;

  • - резачка за плочки или мелница с диамантено колело;

  • - калканен каучук или дървен.

Инструкция за употреба

1

Препоръчително е да поставите плочките преди инсталирането на мебелите, така че краищата на самите плочки да отидат под него. Според стандарта кухненските мебели са високи 85 сантиметра (говорим за нощни шкафчета) + - 3-5 см, така че долният ръб на плочката ще бъде на 82-83 см от пода.Това ще скрие долния ръб на плочката зад кухненските шкафове. По правило ширината на работната зона е 60-65 см, което означава, че ширината на престилката трябва да бъде 70 см. Отчитаме контакти и окабеляване.

2

Как да стигнем до инсталацията:

Стената трябва да бъде предварително подготвена и грундирана. Ако стените са неравномерни, нивото на плочката може да се регулира според количеството лепило.

Често започват да полагат плочки от входа на стаята и отдолу нагоре. Полагането се извършва на редове, за да се избегнат плъзгащи плочки.

3

Поставяме лепило на стената и правим бразди с шпатула с карамфил. Препоръчително е да започнете с малка повърхност на стената, така че лепилото да няма време да изсъхне. Върху самата плочка правим канали по шахматна дъска, така че лепилото ще се свърже по-добре. След като плочката е на правилното място, трябва леко да я потупвате с малат, за да свиете плочката и да запълните с лепило цялото пространство под нея.

4

Шевовете от лепило се почистват веднага. Ширината им може да бъде 0, 5-3 мм. След като поставихме кръстовете, за да подравним шевовете, след проверка на нивото на вече положената плочка. За да направим ъглите равномерни, използваме специални пластмасови ъгли.

5

За пълно изсъхване на плочката са необходими 1-2 дни, след което трябва да премахнете кръстовете и ъглите. Сега последният етап. Донесете фугираща смес до консистенцията на гъста заквасена сметана. Преди да го използвате, избършете плочката от прах. Нанасяме гумена мистрия, за да размазваме всички фуги. След изсушаване излишъкът може да се отстрани с влажна гъба или кърпа без мъх. След пълно изсъхване плочките се почистват със специални инструменти.

Полезни съвети

Малки тайни: На самата плочка има маркировка на гърба със стрелки, ако я поставите в една посока - несъответствията ще бъдат минимални. Забелязва се също, че плочката се полага по-добре, ако лежи известно време във водата. По-лесно е да полагате плочки, без да избирате шаблон. За правоъгълна плочка е подходящо полагане на шев в шев; за квадратна плочка можете да направите шев един от друг и по диагонал.