Logo decormyyhome.com

Как да изберем правилните капачки за запазване

Как да изберем правилните капачки за запазване
Как да изберем правилните капачки за запазване

Съдържание:

Видео: Как да избереш правилния бизнес партньор за теб - Конкретни съвети! 2024, Юли

Видео: Как да избереш правилния бизнес партньор за теб - Конкретни съвети! 2024, Юли
Anonim

Най-простите и евтини калаени капаци се използват от домакините най-често при консервиране на храна за зимата. Това е така, защото са подходящи за всички видове детайли. Така че усилията за пълнене на килера не са напразни, важно е да изберете висококачествени капаци, които имат лакирано покритие не само отвън, но и отвътре.

Image

Нито една от най-добрите рецепти няма да спести зеленчуци или горски плодове, предназначени за съхранение през зимата, ако уплътнението и стерилността на буркана са компрометирани. С стерилността всичко е повече или по-малко ясно - стъклен буркан без повреди трябва да бъде добре измит и изсушен или обработен с гореща пара. Изборът на капачки за херметически затворени кутии обаче изисква специален подход.

Най-популярният капак за консервиране

Въпреки факта, че стъклените капаци са от миналия век, някои домакини са убедени в своята гарантирана безопасност, екологичност и надеждност. Предимствата на този тип капаци са, че те не изискват използването на шевна машина и могат да се използват повече от веднъж. Всеки стъклен капак е оборудван със специална щипка. Въпреки това, намирането на стъклена версия в продажба днес е почти невъзможно.

На мястото на стъкло, което не изисква уплътнителен инструмент, се появи друг изглед - винтова капачка. Въпреки че всъщност не е за многократна употреба, много хора не само го наричат ​​така, но и го използват. Вярно е, че е необходим подходящ буркан с винтова резба, но и двете са свободно достъпни в различни размери. Универсална винтова капачка е удобна, но все пак ще се изисква умение в нейното приложение. Ако по време на усукване се е образувало изкривяване, запазването на детайла не може да бъде гарантирано. Важно е да ги затегнете внимателно, за да не прищипвате или разкъсвате въздушния клапан. Тъй като далеч не винаги е възможно да „хванете“ необходимите усилия, експертите съветват да не се берат зеленчуци с винтови капачки.

Има капачки за консервиране от полиетилен, но не ги бъркайте с обикновени. За зимни заготовки са подходящи само плътни пластмасови капаци, които не могат да се поставят върху буркана, без да се нагряват предварително за 2-3 минути при температура 80 градуса. Независимо от това, калаените капаци остават най-популярните, въпреки че използването им изисква шевна машина и те се използват само 1 път. Тенекиените капаци са евтини и подходящи за всякакъв вид консерви, но имат някои разлики, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате

Тайната на успешното консервиране е качественият капак

Руските производители произвеждат обикновени сиви калаени капачки, наречени "бели", а жълти капачки - лакирани. Можете да намерите алуминиеви капаци с лакиран покрив И двете могат да се използват, но лакираното покритие осигурява защита срещу окислителни реакции, които капакът може да претърпи, когато влезе в контакт с марината, където има оцет. Затова е важно капакът, покрит с хранителен лак, да се използва не само отвън, но и отвътре, за да се търкалят консерви с кисели краставици, домати, което е много по-важно.

Вътрешното покритие може да бъде сребристо или перлено. Това означава, че се нанася хранителен лак или перлен емайл, който също така надеждно предпазва от окисляване. На външен вид е почти невъзможно да се разграничи лакиран капак от алуминиев. За да разпознаете материала, трябва да го вземете. Алуминият ще бъде малко по-лек и по-мек, което може да се усети само като вземете шевната машина. Висококачественият калаен капак трябва да тежи 0, 14 грама, да има плътно прилепващ гумен пръстен вътре и да има повече от два укрепващи. Малко вероятно е да се определи теглото на капака, като го вземете в ръце, но от любопитство у дома можете да проведете експеримент.

Свързана статия

Консервиран зелен грах за зимата: стъпка по стъпка рецепти със снимки за лесно готвене