Logo decormyyhome.com

Как да засадите туй в семена у дома

Как да засадите туй в семена у дома
Как да засадите туй в семена у дома

Видео: КАК ВЫРАСТИТЬ МАНДАРИН ИЗ КОСТОЧКИ В ДОМАШНИХ УСЛОВИЯХ. 2024, Юли

Видео: КАК ВЫРАСТИТЬ МАНДАРИН ИЗ КОСТОЧКИ В ДОМАШНИХ УСЛОВИЯХ. 2024, Юли
Anonim

Един от най-непретенциозните иглолистни дървета е туя. Затова много производители на цветя се стремят да го засаждат у дома. Знаейки тайните на отглеждането на това растение от семена, можете да избегнете много грешки, свързани с този процес.

Image

Ще ви трябва

  • - капацитет за засаждане на семена

  • - семе

  • - почва за иглолистни растения

  • - малки камъни

  • - речен пясък

  • - разтвор на калиев перманганат

Инструкция за употреба

1

Много градинари успешно практикуват отглеждането на семена от туя. Този процес е много продължителен поради бавното покълване на семената. Първата стъпка по този въпрос е придобиването или независимото извличане на семена от туя. В последния случай е необходимо да се запасите на шишарките на възрастно растение. Те трябва да се събират от септември до декември. С началото на зимата шишарките се отварят и семената от тях спонтанно падат на земята, така че по-късно през декември няма смисъл да се запасявате с посадъчен материал.

2

След като сте намерили подходящо маточно растение, трябва внимателно да отрежете пъпките, които могат да бъдат светлокафяви или кафяви, и да ги разнесете с тънък слой, за да изсъхнат на място, където температурата на въздуха не надвишава 7 ° C. Семената се изваждат, след като везните изсъхнат.

3

Има два начина за засаждане на туя. Първият е незабавното засаждане на семена без предварителна обработка или накисване. Ако семето има достатъчна жизнеспособност, скоро ще се появят тънки кълнове, наподобяващи стрък млад копър. Туята ще даде първия клон след около шест месеца и дотогава растежът му ще бъде много бавен.

4

Вторият метод за засаждане на семена включва тяхното предварително стратифициране. За тази цел зърната се поставят в съд, напълнен с мокър пясък, смесен с дървени стърготини. След това контейнерът с посадъчен материал се затваря и се монтира на долния рафт на хладилника. Тук трябва да е за 2-3 месеца. За отглеждане в домашни условия туя рядко използва втория метод за засаждане на семена, тъй като няма нужда от втвърдяване.

5

Почвата за засаждане се приготвя по следния начин: първо, дренажът се полага на дъното на саксията. Могат да се използват разширена глина, камъчета, въглища или други малки камъни. Дебелината на дренажния слой трябва да бъде 2-3 см. Най-добре е да купите почва в магазин за градинари. Предпочитание трябва да се дава на почвите за иглолистни дървета. Приготвената земя, леко кондензирана, се изсипва в саксията, така че да останат поне 3 см. До върха й. След това речен пясък се разстила върху земята с тънък слой. Ако няма увереност в качеството на почвата, тя може да се излее с дезинфекционен разтвор на калиев перманганат тъмно розов.

6

Семената на туя се подреждат в шахматна дъска на разстояние 1 см едно от друго. Зърната не трябва да се потапят в почвата, по-скоро ги притискайте плътно към почвата, която трябва да е влажна. След това съдът трябва да се затвори с прозрачен филм или стъкло и да се постави на място, където ще му бъде осигурена температура най-малко 20 ° C.