Logo decormyyhome.com

Как да засадите семена от краставици върху разсад

Как да засадите семена от краставици върху разсад
Как да засадите семена от краставици върху разсад

Видео: Как да засадим семена на краставици за разсад - част 1? 2024, Юли

Видео: Как да засадим семена на краставици за разсад - част 1? 2024, Юли
Anonim

Отглеждането на краставици чрез разсад ще ви позволи да получите реколта много по-рано, отколкото при засаждане на семена директно в земята. Растението обаче е доста капризно и не обича много трансплантацията, така че за да успеете, трябва да вземете предвид няколко прости правила.

Image

Ще ви трябва

  • - семена от краставици;

  • - разтвор на калиев перманганат;

  • - питателна почва за разсад;

  • - пластмасови чаши, торфени саксии или таблетки.

Инструкция за употреба

1

Засаждането на семена от краставици за разсад трябва да започне не по-рано от средата на април, тъй като най-силните разсад, готов за засаждане в земята, са на възраст 25-30 дни. Предварително обработете семената на краставиците в разтвор на калиев перманганат (2 g на чаша вода). Това ще помогне да ги дезинфекцирате от възможни заболявания. Поставете в получения розов разтвор за 30 минути и след това изплакнете обилно в течаща вода.

2

Така че краставиците дават кълнове приятелски, нека семената покълнат. Поставете влажна памучна кърпа върху чинийка или малка чиния, разстелете върху нея подготвените семена от краставици, покрийте я със същия влажен материал отгоре и поставете на топло място. Овлажнявайте периодично, но не засявайте. Оставете за 2-3 дни, през което време трябва да се излюпят.

3

Тъй като краставиците не понасят трансплантацията, семената трябва да се засаждат в отделни чаши, така че когато растенията се засаждат в почвата, корените да се нараняват възможно най-малко. Подходящи са пластмасови чаши или специални контейнери за разсад, също е много удобно да отглеждате разсад от краставици в торфени саксии или таблетки.

4

Направете дупка в дъното на всяка чаша и я напълнете с питателна почва. Субстратът трябва да е лек и влагопропусклив. Направете го от градинска почва и хумус, можете да добавите малко стърготини и вермикулит към сместа.

5

Преди засаждането намокрете почвата, направете 2 дупки на дълбочина 1, 5-2 см, поставете по едно семе във всяка и го покрийте със субстрат. Поставете чашите върху палет и ги поставете на топъл и слънчев перваз. По същия начин, засадете семена от краставици за разсад в торфени саксии, но не е необходимо да правят дренажни дупки.

6

Много е удобно да отглеждате разсад от краставици в торфени таблетки. Сложете ги в тиган и напълнете с вода. След няколко часа те набъбват и можете да засадите подготвени семена. Поставете ги под един в дупката на повърхността на таблета. Отгоре семената се подготвят с подготвена универсална почва за разсад.

7

Торфените таблетки и почвата в торфените саксии изсъхват много бързо, така че трябва периодично да проверявате насажденията и често да поливате растенията. В противен случай разсадът ще умре бързо.

8

За да предотвратите разтягане на разсада, осигурете добро осветление. Ако дните са слънчеви, тогава те ще имат достатъчно естествена светлина. Но при облачно време, в сутрешните и вечерните часове, осветете разсада с флуоресцентни лампи.

9

2 седмици след засаждането, торете с течни сложни торове. Разсадът от краставици е готов за засаждане в почвата, ако растението има 2-3 истински листа, разсадът е силен и кляка.

Обърнете внимание

Краставиците не обичат чернови, затова ги пренареждайте на друго топло място, докато проветрявате стаята.

Полезни съвети

Воден разсад краставици само с топла вода.

Засаждане на краставици в чаши: кога да сеят и как да отглеждат разсад