Logo decormyyhome.com

Как да подготвим семена за сеитба

Как да подготвим семена за сеитба
Как да подготвим семена за сеитба

Съдържание:

Видео: Нов метод за засяване на Домати за разсад част 2. 2024, Юли

Видео: Нов метод за засяване на Домати за разсад част 2. 2024, Юли
Anonim

Пъпките за разсад и здравето на бъдещите растения пряко зависи от покълването на семената и от енергията на тяхното покълване. Но градинарите с опит са свикнали във всичко да разчитат само на себе си, така че всеки от тях се стреми да подготви семената за засаждане, за да получат по-ранни и приятелски издънки. Освен това всеки летен жител има свои собствени изпитани методи.

Image

Подготовка на семената

Трудните климатични условия в Централна Русия принуждават градинарите да отглеждат повечето култури от разсад. За да разсадът беше здрав, висококачествен и способен да даде добра реколта, за сеитба трябва да използвате семенен материал, който има високи посевни качества. За да направите това, трябва да го подготвите.

Предсеитбената подготовка е добра с това, че прави семената по-устойчиви на условията на околната среда, повишава сеитбените им качества, покълването и увеличава добива на културите. Тя включва сортиране по специфична тежест, определяне на сеитбените качества на семената, обработка, закаляване и обработка с полезни микроелементи. Тогава обикновено семената започват да покълват.

Определяне на качеството на семената

На първо място е необходимо семената да се сортират според теглото им и едва след това да се проверяват качествата им на сеитба. За сортиране използвайте обикновена трапезна сол. Соленият разтвор за определен вид зеленчуци трябва да бъде с различна концентрация. Например семената от краставици се потапят в разтвор, като за него се вземат 30 г сол и 1 литър вода, а 50 г сол ще са необходими за патладжани, черен пипер, зеле и домати.

Семената се спускат в получения разтвор и се смесват. Леките, празни семена веднага ще се появят на повърхността, те трябва да бъдат отстранени. Качествени, с добра способност за покълване са онези семена, които са потънали на дъното на резервоара. Те трябва да бъдат отстранени и измити добре в чиста вода.

След това семената се тестват за покълване. За да направите това, те се поставят в плитък контейнер върху мокра марля в точното количество, например, 10, 30 или 50 броя - това е необходимо, за да се изясни след това броя на издънките, които са се появили. Покрийте горната част с втори слой марля, като постоянно я поддържате влажна. Покрийте всичко със стъкло и поставете на топло място с температура 20-30 градуса. След определено време, за всяка култура тя е строго индивидуална, ще се появят корени. Съдейки по броя на покълналия материал, се определя процентът на покълването му. Например, ако корените се появиха под 80%, тогава ще трябва да увеличите броя на засетите семена.

Превръзка на семена

Превръзката на семената е необходима, за да се предотврати появата на различни бактериални, гъбични и вирусни заболявания. За това се използват различни химически препарати, които обработват посадъчен материал, за да се предпази разсадът от болести и вредители.

Ако сте против използването на химикали, тогава обработката на семена може да бъде заменена с термична обработка. И така, семената от домати трябва да издържат два дни при температура 50 градуса, след което да го увеличите до 80 градуса за ден. Имайте предвид, че при загряване на семената температурата трябва да се повишава не повече от 1 градус за 5 минути. Материалът за засаждане на краставици, тиквички и тикви се загрява 3 часа при 50 градуса, след това температурата се понижава до 40 и се оставя за още 10 часа. Дезинфекцията на семена от зеле, моркови, цвекло и лук се провежда за 20 минути във вода с температура 50 градуса. Периодично добавяйте гореща вода, като поддържате необходимата температура. На всеки 5 минути семената трябва да се смесват.

Обработка на микроелементи от семена

Предварителната обработка на семената с воден разтвор, съдържащ микроелементи, дава много добри резултати. Може да се приготви например от екстракт от пепел. В допълнение, обикновената дървесна пепел е отличен заместител на калиев сулфат. Той е универсален и може да се използва като тор за всякакви култури, но патладжан, краставици, тиквички, картофи, тиква, черен пипер и домати особено имат нужда от него. За да готвите качулката, трябва да настоявате 150 г пепел в 10 литра вода. Преди сеитбата семената се накисват в получения разтвор за 5-6 часа при температура 18-20 ° С и след това се сушат.

Накисване и покълване на семена

За да ускорите появата на разсад и да намалите броя на загиналите растения при неблагоприятни метеорологични условия, можете да използвате накисване, покълване и втвърдяване на семената.

Накисването обикновено се прилага до пълното им набъбване, като по този начин се ускорява появата на разсад средно за 3 дни. Освен това те покълват много по-бързо, а впоследствие и най-добрата реколта, семената, напоени в разтопена снежна вода. Той може да бъде заменен с вода, получена при топене на лед от фризера.

Като начало семето се накисва за няколко часа при стайна температура, след което се поставя в стъклен буркан с няколко дупки в капака, като се измива всеки ден с вода. Ако стаята е много гореща, тогава ще трябва да изплаквате до 5 пъти на ден. Достатъчно е да поръсите семената на някои култури на тънък слой във всеки плитък съд и да излеете вода, покривайки я с влажна кърпа. В процеса на накисване само 1-2% трябва да се излюпят, останалото трябва да набъбва само. Подутите семена се засаждат в леко влажна почва.

След накисването семената на някои зеленчуци също покълват, което от своя страна ускорява появата на разсад за почти още една седмица. За целта се разпръскват с тънък слой в чинийка върху влажна кърпа в помещение с температура 15-25 ° C. Времето за покълване зависи от културата и желаната степен на покълване. За да поддържа оптималното ниво на влажност, чинийката се покрива със стъкло или се поставя в торбичка. Спрете процеса, когато в повечето семена се появят бели кълнове. Те трябва да бъдат засадени много внимателно в топла, влажна, предварително обработена почва.