Logo decormyyhome.com

Как се плаща с електромер

Как се плаща с електромер
Как се плаща с електромер

Видео: Бушонът пада, а електромера върти! 2024, Юли

Видео: Бушонът пада, а електромера върти! 2024, Юли
Anonim

Като плащате ток навреме, можете да избегнете необходимостта да плащате неустойка. И за да определите точно дължимата сума, трябва да можете да четете правилно показанията на електромера и да правите изчисления.

Image

Ще ви трябва

  • - фенерче;

  • - калкулатор;

  • - писалка;

  • - разписка;

  • - чернова;

  • - пари.

Инструкция за употреба

1

Прочетете показанията на електромера приблизително на една и съща дата на всеки месец. Запишете числата преди десетичната запетая. Броят, показан на брояча, съответства на броя на киловатчаса, консумирани след инсталирането на устройството или неговото нулиране. Киловат час е количеството енергия, съответстващо на консумацията на един киловат за един час. Това количество може да се консумира и като заредите мрежата с мощност 100 вата (тъй като един киловат е хиляда вата) за 10 часа, 2 кВт за половин час и т.н.

2

За да разберете броя на киловатчасите, прекарани за един месец, трябва да извадите от текущите показания предишните, направени преди месец. Например, ако текущите показания са 24879, а предишните - 24707, тогава 24879-24707 = 172 киловатчаса са били консумирани месечно. И ако броячът преля за месец, добавете нови единици към новите му показания (само нови!), И едва след това го извадете. Например новите показания са 00054, а предишните - 99870. Тогава през месеца са изразходвани 100054-99870 = 184 киловатчаса.

3

Изчислете цената на консумираната електроенергия. За да направите това, умножете броя на киловатчасите часове, прекарани на месец, с цената на един киловатчас. Така че, ако сте прекарали 142 киловатчаса, а цената на всеки от тях е 4, 2 рубли, ще трябва да платите 596 рубли 40 копейки. Някои електромери са многотарифни. Те могат автоматично да извадят текущите показания от предходните и да покажат резултатите от такова изваждане за всяка тарифа с едно натискане на бутон. Кои бутони да натиснете за това зависи от модела на измервателния уред и е посочен в неговите инструкции. Умножете количеството консумирана енергия за всяка тарифа с цената на киловатчас в съответната тарифа, добавете резултатите.

4

Сега попълнете разписката. Тя може да има например следните полета: "Броячи показания - текущи, предишни", "Консумация в киловатчас", "Тарифа за един киловатчас", "Сума за показанията", "Полза", "Зарежда се на месец", Моля, обърнете внимание, че в полето "Сума според индикациите" трябва да въведете изчислената стойност на консумираната електроенергия на месец, а в полето "Изчислена на месец" - разликата между тази цена и отстъпката - това ще бъде дължимата сума. Ако нямате право на обезщетение, оставете съответното поле празно и стойността на полето "Начислени за месец" ще бъде равна на стойността на полето "Общо според показанията". С многотарифен измервателен уред може да има толкова линии в разписка, колкото има тарифи. Необходимо е да попълните всеки от тях, както и предварително да посочите предварително изчислената сума за всички тарифи в това поле. Сега можете да отидете да платите разписка.

Обърнете внимание

Всички изчисления се правят първо в чернова.

Не запалвайте брояча с открит пламък.

Не докосвайте живи части на щита.