Logo decormyyhome.com

Как да спойка мед

Как да спойка мед
Как да спойка мед

Съдържание:

Видео: Как се използва пистолет за горещ въздух за запояване на медни тръби? 2024, Юли

Видео: Как се използва пистолет за горещ въздух за запояване на медни тръби? 2024, Юли
Anonim

Способността за запояване далеч не е последното нещо, което всеки мъж трябва да може да изпълнява. Тези умения могат да бъдат полезни в ежедневието при свързване на проводници и части на електрически вериги или ремонт на автомобилен радиатор, а в производството - при инсталиране на медни тръбопроводи.

Image

Защо медта е лесна за запояване

Медта е метал, който може лесно да се споява. Повърхността на медните продукти се почиства лесно от оксиди и замърсители, без да се използват агресивни вещества. Редица нископлавилни и налични метали и сплави имат отлична адхезия с мед (повърхностна адхезия). При запояване на мед не се изискват скъпи и сложни флюсове, защото този метал слабо взаимодейства с атмосферния кислород при нагряване.

Тези свойства на медта правят лесно запояване в различни среди, използвайки множество видове припои и флюси.

За части за запояване се използват електрически уреди за запояване или запояващи станции с различен капацитет: колкото по-голяма е масата и обемът на детайла, толкова по-голяма е мощността на поялника. За обучение е по-добре да използвате евтин поялник с мощност 25-50 вата.

Какво е спойка и флюс

Поялка - стопяем метал за запояване. Калайът най-често се използва като спойка. Чистият калай е сравнително скъп метал, той се използва за консервиране и запояване прибори за съхранение и готвене. Калайдисаният припой се използва за запояване на проводници и схеми на свързване.

Flux е спомагателно вещество, използвано за предотвратяване на окисляване на споени повърхности. Без флюс, спойката няма да се придържа към медната повърхност. Розинът най-често се използва като флюс.

Допълнителни аксесоари

За запояване може да са ви необходими:

- стойка за поялник;

- странични резачки;

- клещи;

- пинсети;

- чиновнически нож;

- менгеме;

- помпа за разтваряне или медна оплетка.