Logo decormyyhome.com

Как да намерите фазата и нулата в гнездото с мултицет (тестер)

Как да намерите фазата и нулата в гнездото с мултицет (тестер)
Как да намерите фазата и нулата в гнездото с мултицет (тестер)

Видео: Как определить фазу и ноль мультиметром 2024, Юли

Видео: Как определить фазу и ноль мультиметром 2024, Юли
Anonim

Този въпрос е много актуален при свързване на електрическа печка към мрежата. На теория, според стандарта, проводниците трябва да бъдат цветно кодирани. Но най-често от стената стърчат три монохроматични алуминиеви проводници в сива изолация. Също така цветното кодиране може да е неправилно.

Image

Можете да различите фаза и нула с помощта на специални сонди, но ако те не са под ръка, но има мултицет, тогава можете успешно да го използвате. Всички съвременни мултиметри са способни да работят в мрежи 220-250V.

За да направите измервания, първо трябва да изберете правилно режима на мултицет. Ако направите грешка при избора на режима, може да възникне токов удар, в допълнение, самото устройство може да се счупи и да се запали в ръцете ви.

Върху тялото на мултицета обикновено има три отвора за сондите и превключвател на режим. За да измерите правилно фазата и нулата, изберете режима на превключване "ACV" или "~ V" с работно напрежение 600V, 750V или 1000V (в зависимост от конкретното устройство). Черната сонда трябва да бъде свързана към COM жака (обикновено това е средният жак), а червената сонда трябва да бъде свързана към жака с иконата за напрежение V. Препоръчваме допълнителните сонди да бъдат обвити с електрическа лента. Повечето сонди са много нестандартни. Уредът вече е готов за употреба.

Сега погледнете трите проводника, които стърчат от стената.

В идеалния случай: кафявото е фаза, синьото е нула, жълто-зеленото е земно. Но е по-добре да проверите това два пъти, дори ако има маркировка, а при липса на такава няма да има друг избор.

Вземете една от сондите и я свържете към един от проводниците и внимателно докоснете батерията или водния кран с втората сонда. Ако има увереност, че земята е идентифицирана правилно, могат да се направят измервания спрямо заземяващия проводник.

При такова измерване фазата спрямо батерията ще покаже 220 волта (възможно отклонение и индикаторът ще бъде 150 - 200 V). Нулева жица ще покаже с подобно измерване 5 - 10 волта. И земята изобщо няма да даде отклонение.

След извършването на тези измервания е необходимо да се проверят измерванията по отношение на едно друго. Двойката фаза-нула ще даде 220 волта. Двойката фаза-земя също ще даде 220 волта. Двойка нула-земя ще покаже 1 - 10 V.

Имайте предвид, че при работа с електричество трябва да се вземат специални грижи и внимание, както и предпазни мерки за безопасност. Ако нямате достатъчно знания и се чувствате несигурни за вашите действия, свържете се със специалист.