Logo decormyyhome.com

Как да се отървете от влагата в мазето

Как да се отървете от влагата в мазето
Как да се отървете от влагата в мазето

Съдържание:

Видео: Премахване на мухъл | Мисия Моят Дом 2024, Юли

Видео: Премахване на мухъл | Мисия Моят Дом 2024, Юли
Anonim

Собствениците на частни къщи, като правило, имат изби за съхранение на заготовки за зимата. Въпреки това, често такъв проблем като влагата в мазето анулира всички усилия за събиране и прибиране на реколтата, защото сред гъбите и плесени зеленчуците просто няма да се съхраняват. Ето защо е толкова важно да знаете как да се отървете от влагата и как да предотвратите появата му в бъдеще.

Image

Огледайте предварително избата

Огледът на мазето трябва да се извърши предварително, докато настъпи реколтата и настъпи времето за прибиране на реколтата за зимата. Ако слезете в мазето и забележите гниеща миризма на влага или конденз по стените, тогава е време да вземете спешни мерки, за да се отървете от влагата в мазето. Още по-тревожни сигнали са знаци като вода на пода на мазето и мухъл по стените.

Как да се справим с влагата по стените на мазето

Ако стените в мазето са влажни, трябва да се вземат спешни мерки. Първо трябва да премахнете слепата зона по мазето отвън, след което да изкопаете окоп с дълбочина около 1 м, така че стената на избата да бъде изложена. Стената трябва да се изсуши по най-задълбочен начин, след което повърхността й трябва да бъде обработена с битуминозен мастик или циментова замазка на основата на водно стъкло.

Ако гъбичките вече са се образували по стените на мазето, тогава не можете да направите без вътрешната обработка на стените. За начало трябва да премахнете слоя стара мазилка от стените и да ги шпакловате отново. След като стените са напълно изсъхнали, е необходимо да ги покриете с боя, която осигурява добра дифузия, това ще помогне да се отървете от образуването на мухъл за дълго време.

Какво да направите, ако подът в мазето е влажен

Много често влагата влиза в мазето през пода, поради което не се препоръчва да оборудвате пода с дъски или да го покриете с линолеум. Понякога обаче се случва дори бетонен под да пропуска влага и да започне да се влажи.

За да изсушите пода в мазето, първо трябва да извършите щателна вентилация. След като бетонният под изсъхне, трябва да положите 2-3 слоя покривен материал върху него и да покриете всичко с битумна мастика.

След изсушаване на мастика е необходимо да се оборудва нова бетонна замазка, а отгоре да се постави циментова замазка на основата на водно стъкло.