Logo decormyyhome.com

Кое е по-добре - боядисайте дървения под с боя или лак

Кое е по-добре - боядисайте дървения под с боя или лак
Кое е по-добре - боядисайте дървения под с боя или лак

Съдържание:

Видео: 20 Home Decor Project ideas for a Timeless, Modern Home 2024, Юли

Видео: 20 Home Decor Project ideas for a Timeless, Modern Home 2024, Юли
Anonim

Много хора предпочитат да използват естествени материали, за да украсят домовете си. Дървото все още радва със своята красота, естетика, издръжливост и екологична чистота. След като инсталирате дървения под, трябва да се погрижите за неговата защита от механичен стрес, влажност, износване и други фактори. На строителния пазар можете да изберете покритие за дървени подове за всеки вкус и цвят.

Image

Как да защитим дървен под?

Изборът на покритие за дървени подови настилки трябва да е съзнателен, тоест трябва да вземете предвид следните точки:

- условията, при които ще се работи дървеният под;

- поддържане и възможност за последваща обработка;

- дървесни видове;

- предназначението на помещенията.

Така че, ако стаите са с леко натоварване, нанесете масло или восък. Те ще осигурят на пода естествена красота и издръжливост. А при големи натоварвания и високо ниво на влажност е подходящ лак.

Как да покриете дървен под

Защитните материали са разделени на непрозрачни и прозрачни. Категорията на прозрачните покрития включва различни импрегнации и лакове. А алкидни, акрилни, маслени бои принадлежат към категорията на непрозрачните покрития. Тези смеси се оценяват за качество и достъпна цена.

Лаковете от своя страна се разделят на продукти с полиуретанова основа и разтворител. Всички видове лакове трябва да се нанасят с тънък слой върху чиста и суха повърхност в проветриво помещение. Разтворителят изсъхва дълго време, но е идеално покритие за пепел, бук и клен. Ако лак е избран като покритие, няма да е излишно да се вземат предвид характеристиките на един или друг вид. Лаковете на водна основа изсъхват бързо и не миришат, но имат кратък живот. Алкидните лакове не се страхуват от натоварването. В помещения с интензивно обслужване се използва полиуретанов лак, който има висока износоустойчивост. Боите защитават дървото много по-силно и крият различни недостатъци. Но подът, лакиран, има луксозен вид: независимо дали става въпрос за лъскава, матова или полугланкова повърхност.

Покриването на пода с боя помага за увеличаване на експлоатационния живот и надеждна защита на пода от всякакви агресивни влияния. Изборът на бои се основава на такова качество като екологичност. В тази връзка водно-дисперсионните бои се считат за най-безопасните.

В помещения, където има висока влажност, експертите препоръчват устойчива на влага боя или алкидни разтвори. Също така си струва да се споменат такива продукти за защита на пода като ленено масло.