Logo decormyyhome.com

Кой е по-изгодно да развъжда: прасета или бикове

Кой е по-изгодно да развъжда: прасета или бикове
Кой е по-изгодно да развъжда: прасета или бикове

Съдържание:

Видео: Животновъден дневник: Чистопородни животни за развитие на месодайния сектор в България... 2024, Юли

Видео: Животновъден дневник: Чистопородни животни за развитие на месодайния сектор в България... 2024, Юли
Anonim

Производството на месо е печеливш бизнес. Изгодно е да отглеждате домашни любимци в частна ферма - можете да осигурите на семейството си продукт и да продадете излишъка и да спечелите.

Image

Прасенето на свине - печеливш бизнес

Една от перспективните области в животновъдството е свиневъдството. Можете да започнете малък бизнес от нулата, постепенно разширявайки производството. Достатъчно е да купите няколко прасета и прасе.

Прасета - животните са недоносени, бързо наддават на тегло, на възраст от шест месеца с добър фураж достигат 100 кг живо тегло. Първото чифтосване се извършва на 8–10 месеца, бременността им е многоплодна - 6–14 прасенца, продължава около четири месеца, по-точно 114 дни. След отбиването на прасенца (вземете ги за 1-2 месеца) матката отново идва на лов. Едно прасе може да суче 2 пъти годишно.

Консумацията на фураж на 1 кг прираст при прасета е най-ниска сред селскостопанските животни; възрастен човек изяжда 4 кг суха храна на ден. Те се нуждаят от комбиниран фураж с животински протеин, зърнена смес от пшеница и ечемик, през зимата трябва да дават сено. През лятото тревата ще спести скъпи концентрати. Кухненските отпадъци могат да съставляват по-голямата част от диетата. Също така отидете на храна:

- малки картофи;

- тиква;

- Ерусалимски артишок;

- фуражно цвекло.

Приблизителната консумация на фураж на глава по време на отглеждане до 120-130 кг: обратно - 40-50 кг; половин тон картофи; 200 кг фураж; 300 кг натрошено зърно; тиква, кореноплодни зеленчуци - ако е възможно.

Обещаваща посока - угояване на телета

Отглеждането на бикове е обещаваща посока - говеждото е в голямо търсене, винаги в цената. Отглеждайте животните 15-20 месеца и дарявайте за месо. За поддръжката им се нуждаете от студена стая в размер на 10 квадратни метра. м на 1 глава (като се вземе предвид мястото за съхранение на фуража). Навесът може да бъде изграден от евтин материал, като например плочи. Месечни телета се купуват за угояване, до 3-4 месеца им се дава обезмаслено мляко, за една глава са необходими 600 литра за целия период на угояване.

За да получат добро наддаване на тегло - 600-800 г на ден - те се хранят с голямо количество силаж, груб фураж, пулпа, бард. През лятото тревата ще замени сеното, през този период те се държат на пасището, тук те тренират мускулна маса. В средата на угояването те се поставят на подсилена диета, към фуражите се добавят концентрати - 1 кг на ден, смесен фураж или зърнена смес от ечемик, овес и царевица, фураж от цвекло - 3 кг, сено - 2-3 кг на 1 глава. 60–90 дни преди клането на биковете да започне да се угоява интензивно. Дневната норма е 5-7 кг силаж на 100 кг живо тегло, може да се замени със сено от бобови култури.

При добро хранене биковете на 15 месеца наддават на тегло до 300-350 кг. На възраст от една година младите животни се нуждаят от 6 фуражни единици на 1 кг наддаване на тегло, над две години - 2 пъти повече.