Logo decormyyhome.com

Кога и как да сеем цветни семена

Кога и как да сеем цветни семена
Кога и как да сеем цветни семена

Видео: Балконски цветя от семена 2024, Юли

Видео: Балконски цветя от семена 2024, Юли
Anonim

За да могат цветята ви да цъфтят красиво и навреме, трябва да знаете кога да ги засадите, как да се грижите за разсад и кога да ги изнесете на открито. В откритата земя от голям брой семена обикновено се кълват само една трета част. Ето защо е важно да засадите цветя с разсад, за да не загубите част от растенията. Грижа за разсад, а след това в откритата земя, ще бъдете възнаградени с уникалния цъфтеж на вашите цветя.

Image

Инструкция за употреба

1

Семена от декоративни цветя могат да бъдат засадени през пролетта и есента. През есента те подготвят почвата за цветни семена: правят торф, хумус, малко тор и дървени стърготини. Разхлабва се и в малки дупки се засаждат семена от устойчиви на замръзване цветя (царевица, градински чай, невен, хризантема). Големите семена се засаждат веднага в земята през пролетта, които не се страхуват от временна настинка (лайка, невен, гранични астри, хибискус). Разсадът често засажда онези цветя, чиито семена са малки, а кълновете са слаби. Разсадът се засажда на цветя от края на януари до май. През януари можете да засадите карамфили и грудка бегония; в края на февруари - ранни цветя, които цъфтят в началото на лятото (виола); в края на март разсадът се засажда на повечето летни растения - едногодишни; и в края на април можете да засадите невенчета, бегонии, георгини, годишни хризантеми. Последното растение толкова късно, защото поникват и цъфтят много бързо.

2

За да засадите цветни семена, закупете малки саксии за разсад. Преди да ги напълните с почва, изплакнете под течаща вода. И като се напълнят със земята (пясък и торф), ги залейте с вода. На следващия ден можете да засадите семена. Направете плитки канали в саксия с пръст, където поръсете едри семена. След това отново покрийте тези семена със слой пръст. Малките семена на някои цветя могат да бъдат смесени с пясък и след това разпръснати по повърхността на почвата. Саксии със засадени семена затворете с найлонов плик и ги поставете на топло и засенчено място.

3

Поради повишената влажност под торбата и определена температура, семената ще набъбват и „ще се събудят“. След известно време ще се появят първите издънки. Кръстоцветните семена ще покълнат по-бързо (4 дни), а семената на флокс, снепдрагон и много други покълват от 10 до 20 дни. Можете да вземете предвид някои от нюансите за бързото покълване на семената. Например, ако поставите на светлина саксии с петуния или пурсланови семена, те ще покълнат по-бързо, а вербена или флокс обича пълна тъмнина.

4

Щом покълнат първите издънки, отворете саксиите, оставете растенията да „дишат“. След няколко дни можете напълно да премахнете полиетилена от саксиите и да преместите разсада на перваза на прозореца. Уверете се, че слънцето не падне върху тях, в противен случай те ще се изпънат. Поливайте разсада, докато земята изсъхне, така че нежните корени да не изгният. Щом лятното време се нормализира и почвата се затопли, изнесете цветята на цветното легло. Засадете ги както искате, но се уверете, че нискоразмерните растения не се затварят по-високо. Поливайте цветята умерено, без мокри и дъждовни дни.

5

За цъфтежа повечето едногодишни растения се нуждаят от 80-100 дни след покълването. Добавете към това време няколко дни (3-5) за оцеляване във външни условия. Ако правилно изчислите времето и засадите цветята на улицата навреме, тогава до края на лятото ще получите красива цветна леха. Многогодишните цветя не цъфтят през първата година след засаждането, така че не трябва да бързате в техните разсад. Разсадът за многогодишни растения може да се засади веднага в открита почва през май - юли, а през есента те могат да бъдат трансплантирани на постоянно място.

Полезни съвети

Когато купувате цветни семена, прочетете техните опаковки. В тях е посочена цялата информация кога да засадите семената и колко дълго да чакате цъфтежа.