Logo decormyyhome.com

Какво е отоплителното налягане

Какво е отоплителното налягане
Какво е отоплителното налягане

Видео: КАК ДА НАПРАВИМ ВОДНОТО НАЛЯГАНЕ В ЦЕНТРАЛНАТА ОТОПЛИТЕЛНА СИСТЕМА? НАПРАВИ ГО САМ 2024, Юли

Видео: КАК ДА НАПРАВИМ ВОДНОТО НАЛЯГАНЕ В ЦЕНТРАЛНАТА ОТОПЛИТЕЛНА СИСТЕМА? НАПРАВИ ГО САМ 2024, Юли
Anonim

Отоплителните системи са автономни или централизирани. Като охлаждаща течност, като правило, се използва вода. Непрекъснатата и безопасна работа на цялата конструкция зависи от точността на изчисленията и инсталирането на всички компоненти.

Image

Инструкция за употреба

1

Един от важните показатели, осигуряващи оптималното функциониране на отоплителната система, е налягането. Той може да бъде статичен (действа на дъното на резервоара и зависи от неговата височина и обем) и динамичен (възниква, когато охлаждащата течност се движи и засяга цялата работна зона на системата). Работното налягане на системата трябва да бъде под максимално допустимото. Горната стойност се счита за приемлива, при която работата на помпата и на цялата система все още е оптимална.

2

Работното налягане в отоплителната система зависи от обема на охлаждащата течност, капацитета на котела, диаметъра на тръбите, разликата във височината в зоните на подаване и връщане на вода. Изчисляването на обема на водата в автономна система се извършва от условието: 13 l на 1 kW мощност на котела. А за бойлер с мощност 10 kW той ще бъде: 10 * 13 = 130 (l). Водомер ще ви помогне да разберете съществуващия обем вода в системата. Ако действителната стойност е по-ниска от изчислената стойност, тя трябва да бъде увеличена чрез добавяне на секции за отопление. И обратно.

3

Стойността на граничното налягане е посочена в паспорта на котела и рядко надвишава 1, 2 атмосфери. Отклонението от зададената стойност води до повреда на оборудването (ако налягането е под нормалното) или до разрушаване на цялата система (ако налягането е над нормата).

4

За автономна отоплителна система първоначалното (стартово) налягане е 1, 5 атмосфери. Като отопление (до 95 ° C) и разширяване на водата (средно 5%) в системата, тази стойност може да достигне 2 атмосфери. В този момент излишната охлаждаща течност се зауства в разширителния резервоар, проектиран да компенсира разликите в работното налягане. Капацитетът му е 12% от общия обем вода плюс 5% за разширяване на охлаждащата течност. За котел с мощност 10 кВт, капацитетът ще бъде: (130 * 12%) * 5% = 16, 38 (л). При изчисляване на началното налягане в резервоара към разликата в статичното налягане в горните и долните нива на системата се добавя 0, 2 бара.

5

В централизирана отоплителна система със затворен кръг при идеални работни условия налягането може да достигне 9, 5 атмосфери. Поради всички видове течове той често пада до 5, 5 атмосфери. Причините за това са: влошаване на оборудването (помпи, генератори, тръби), отдалеченост на къщата от котелното помещение, отдалеченост на апартамента от централния щранг на отоплителната инсталация, промени в диаметъра на тръбите от наематели, при смяна на батерии (намаляването на диаметъра увеличава налягането и обратно). Всички тези показатели се вземат предвид от работещите в котелните, за да се поддържа необходимото налягане (предвидено от GOST).