Logo decormyyhome.com

Как да изберем най-добрия фритюрник

Как да изберем най-добрия фритюрник
Как да изберем най-добрия фритюрник

Видео: ТЕСТВАМ AIRFRYER - ХРУПКАВИ КАРТОФИ И ПИЛЕ БЕЗ ПЪРЖЕНЕ 2024, Юли

Видео: ТЕСТВАМ AIRFRYER - ХРУПКАВИ КАРТОФИ И ПИЛЕ БЕЗ ПЪРЖЕНЕ 2024, Юли
Anonim

Думата фритюрник идва от френския език, но въпреки това ястията с дълбоко пържене отдавна се смятат за руска кухня. Електрически фритюрник с дълбока мазнина прави готвенето много по-лесно.

Image

Съвременните уреди са в състояние да нагреят маслото до температура, която е предварително зададена на термостата, а наличието на таймер със звуков сигнал опростява проследяването на времето и не ви позволява да забравите за храната, която се приготвя. Освен това не е необходимо постоянно да използвате готварската книга, за да проверите времето за готвене, тъй като съвременните фритюрници на техния случай имат изображения, които показват температурата и времето за готвене на определено ястие.

В почти всички устройства таймерът не означава изключване на топлината след зададено време. Той дава само добро звучене, че времето е изтекло. Производителите смятат, че използването на автоматично изключване няма смисъл, тъй като маслото задържа топлината за дълго време и затова дори когато устройството е изключено, то може да изгори, когато оставите съда в него.

Повечето фритюрници имат незалепващо покритие върху купата, което опростява процеса на грижа и почистване. Наличието на постоянен филтър предпазва въздуха в помещението от наличието на миризми, генерирани по време на готвене. Понякога в проектите на тези устройства има микрофилтър, предназначен да пречисти маслото след приключване на готвенето. Поради наличието на микрофилтър, можете да използвате една порция масло няколко пъти, без да навредите на здравето. Често стените на фритюрници, изработени от пластмаса, имат надеждна топлоизолация, така че дори при високи вътрешни температури можете свободно да вземете устройството с ръце, без да се страхувате от изгаряния.

В момента растителните масла се използват по-често за фритюрници, които спомагат за понижаване на холестерола в човешката кръв, съдържат витамин Е, който намалява риска от рак. Учените са открили, че храните, приготвени с растително масло, имат по-малко калории, отколкото мнозина смятат. Също така, модерният вариант за готвене на дълбоко пържено ви позволява да съхранявате в него минералите и витамините, необходими за човешкото тяло.

Ако решите да купите фритюрник, ще трябва да обърнете достатъчно внимание на избора на правилното устройство от многото представени модели. Той трябва да бъде подходящ по отношение на размера, функцията, цената и нивото на консумацията на масло.

Размерът на устройството зависи от количеството олио и броя нарязани картофи, които то може да побере. Например фритюрник с дълбока мазнина, който побира 1 кг филийки и 2 литра олио, в крайна сметка ще произведе четири порции, а останалото след готвене масло може да се използва повторно. Ако четири порции са твърде много, можете да изберете устройство, което побира половин литър масло и приблизително 400 г резени.

Когато избирате конкретен модел фритюрник, трябва да обърнете внимание на наличието в дизайна на подвижен гъсталак, който има незалепващо покритие. С помощта на такъв гъсталак ще бъде възможно да се източи останалото масло без много усилия, след което да се изплакне на ръка или в съдомиялна машина. Моделите на фритюрници с подвижни гъсталаци са малко по-високи.

Наличието на контролиран термостат помага да се настрои режимът, подходящ за готвене. Важно е да се отбележи, че в допълнение към всички ваши любими пържени картофи, това устройство ви позволява да готвите други ястия, съдържащи гъби, месо, риба и др. Възможността за контрол на термостата ще помогне да се готви всяка храна, като се използва подходящата температура за всяка.