Logo decormyyhome.com

Как да увеличите скоростта на вентилатора

Как да увеличите скоростта на вентилатора
Как да увеличите скоростта на вентилатора

Видео: Как да поправим бръмчащ вентилатор? 2024, Юли

Видео: Как да поправим бръмчащ вентилатор? 2024, Юли
Anonim

Всеки вентилатор - голям индустриален, битов или компютърен охладител се задвижва от вал на електродвигателя. Можете да увеличите скоростта на въртенето му, като увеличите честотата на въртене на този вал. Това може да стане чрез намаляване на триенето на вала върху втулките или чрез увеличаване на напрежението върху намотките на двигателя.

Image

Ще ви трябва

  • - инструмент за разглобяване на вентилатора;

  • - тестер;

  • - честотен преобразувател.

Инструкция за употреба

1

Често при продължителна употреба скоростта на вентилатора и въздушният поток, създаден от неговите лопатки, започва да намалява. Това се дължи на факта, че валът на двигателя е запушен, а триенето върху него се увеличава. В големите индустриални вентилатори лопатките на вентилатора се въртят върху вал, който е монтиран на специални лагери. За да увеличите скоростта на въртене на такъв вентилатор, сменете лагерите и ги смажете. В домакинските вентилатори и охладители, валът се върти просто върху опорите. Извадете вентилатора, разглобете корпуса му и почистете добре вала. За да намалите триенето, можете да използвате специална смазка, като техническо вазелин, което намалява триенето върху вала.

2

Ако това не даде желаното увеличение на скоростта, трябва да увеличите честотата на въртене на вала на двигателя. Проучете техническата документация за вентилатора и намерете номиналното напрежение, при което може да работи. Намалението на скоростта на въртене може да бъде причинено от факта, че желаното напрежение не се подава към двигателя. Измерете напрежението, приложено към вентилатора на клемите на двигателя, с тестер. Ако е под номиналното, увеличете го. За целта отстранете контактите на клемите на мотора.

3

Ако скоростта на вентилатора не достигне номиналната скорост поради недостатъчно напрежение в мрежата, след това го свържете през стабилизатора на променливотоковото напрежение. Ако за работа на вентилатора се използва постоянно напрежение, увеличете го с помощта на регулатора или сменете батериите. Напрежението на електродвигателя не трябва да надвишава номиналното напрежение, в противен случай моторът просто ще изгори.

4

Увеличете честотата на въртене на вала на двигателя на вентилатора, работещ с асинхронен двигател с променлив ток, като използвате честотен преобразувател. Той се присъединява към мотора и променя честотата на тока във веригата. Чрез увеличаване на честотата на тока, подаден към намотките на такъв двигател, е възможно да се увеличи честотата му на въртене, а оттам и скоростта на вентилатора.