Logo decormyyhome.com

Как да перете дрехи от лен

Как да перете дрехи от лен
Как да перете дрехи от лен

Видео: Lifehacks: Пране, простиране и подреждане на дрехи 🧺 2024, Юли

Видео: Lifehacks: Пране, простиране и подреждане на дрехи 🧺 2024, Юли
Anonim

Дрехите от спално бельо могат да издържат много години, но за това трябва да се научите как да го перете правилно. Правилната грижа не само ще запази перфектния външен вид на продукта, но и ще увеличи мекотата и еластичността на материала.

Image

Инструкция за употреба

1

Обърнете особено внимание на избора на прах за пране. За да измиете бельо, използвайте подходящ препарат, който съдържа компоненти, които повишават алкалността на водата. Факт е, че алкалната вода ускорява процеса на премахване на мръсотията и има благоприятен ефект върху състоянието на тъканта. Освен това избягвайте контакт с лен и хлор (той присъства в избелващите препарати и препарати за отстраняване на петна), тъй като това ще направи тъканите влакна по-малко трайни. Използвайте препарат за почистване с бяло бельо.

2

Ленените дрехи могат да се перат ръчно, въпреки че този процес ще изисква много време и усилия. За измиване изберете по-голям мивка: в такъв контейнер продуктът няма да се "изцежда" по време на накисването, той ще се "отпусне" и ще позволи на почистващия препарат да действа. Използвайте достатъчно вода и изплакнете бельото старателно, в противен случай останалата част от почистващия препарат ще започне да се окислява в естествени влакна, което ще съкрати живота на продукта. Когато изплаквате цветни ленени дрехи, добавете малко оцет или лимонена киселина във водата: това ще запази наситеността на цвета.

3

При машинно пране лененият продукт трябва да бъде свободно разположен, тоест машината не трябва да се претоварва. Изберете деликатен режим на измиване. Препоръчителната температура на водата е 30 ° C - 40 ° C, въпреки че е по-добре във всеки случай да се вземат предвид параметрите, които са посочени на етикета, прикрепен към дрехите.

4

Петното, поставено върху ленено изделие, се отстранява по-лесно, ако се действа незабавно, тоест незабавно да се измие вещта. Така че, третирайте областта на дрехите, оцветени с мастило с мляко или сапунен разтвор с амоняк, след което внимателно разтрийте петното и изплакнете продукта с чиста вода. Премахнете мазни петна с течен амоняк и следи от червено вино с бяло вино или газирана вода. Борете се със „старото“ място с средство за отстраняване на петна: то може да се използва както в бели, така и в цветни тъкани. Преди да използвате този препарат за почистване върху цветни тъкани, проверете устойчивостта на цвета (нанесете средство за отстраняване на петна върху незабележима зона, оставете го за няколко минути и след това проверете дали цветът на продукта не се променя тук, можете спокойно да го използвате).

Обърнете внимание

Ленените изделия изискват деликатна работа: те не могат да се варят, накисват дълго време и се усукват силно.

Полезни съвети

Ако имате съмнения относно правилния избор на прах за пране, преди да купите перилен препарат, консултирайте се с продавача и внимателно проучете пояснението.