Logo decormyyhome.com

Как сами да шиете спално бельо

Как сами да шиете спално бельо
Как сами да шиете спално бельо

Видео: Как да шиете спално бельо? Какво трябва да знаят начинаещите? 2024, Септември

Видео: Как да шиете спално бельо? Какво трябва да знаят начинаещите? 2024, Септември
Anonim

Ръчно изработеното спално бельо не само ще даде повод да се гордеем с резултата от своята работа, но и ще даде безплатно въображение на въображението. Много по-приятно е да спите на собственото си спално бельо, отколкото в магазина.

Image

Преди да започнете да шиете, трябва да определите размера. Например, за чаршаф е необходимо да добавите допълнителни 10 см от всяка страна към размера на матрака, за да се запълни леко леглото. 2-3 см трябва да се добавят към размера на възглавницата, и 3-4 към размера на одеялото. Обърнете внимание и на шевовете и подгъва при шиене.

Идеални за спалното бельо са тъканите, изработени от естествени материали. Най-евтиният вариант е памукът и ако средствата позволяват, е по-добре да изберат лен. Когато купувате платове от памук и лен, трябва да се има предвид, че те ще се свият до 10% по време на първото пране. Най-скъпият материал е коприната. Шиенето от него е трудно, така че ако не сте сигурни в опита и уменията си, по-добре е да откажете коприната. Боите, използвани за тъканите, трябва да бъдат с високо качество - определено трябва да обърнете внимание на това, тъй като спалното бельо често ще трябва да се пера. Ще бъде жалко, ако започне да избледнява след няколко измивания.

Когато комбинирате тъкани, трябва да обърнете внимание на факта, че споделената нишка трябва да върви в една посока на парчета плат от различни материали. По принцип е по-добре да използвате един вид материал, така че след измиване да няма деформация на готовия продукт. Същото се отнася и за плитка или всеки друг декор. Ако все пак искате да композирате различни материи и да избегнете свиване или разтягане, можете да си купите плат с марж и да измиете малки парчета от всеки материал, за да видите как ще се държат в бъдеще.

Започвайки директно към шиенето, трябва да проверите напрежението на нишките в машината: стегната нишка ще затегне шевовете, от слаба нишка шевът може да се разпадне. Ако всичко е наред с нишките, можете да започнете да шиете спално бельо, без да забравяте, че отворените секции на всички шевове трябва да бъдат обработени с овърлок или зигзаг.

Готовите спални принадлежности ще изненадат домакинството с оригиналност, а вие ще сте сигурни в неговото качество, тъй като беше ушита със собствените си ръце.