Logo decormyyhome.com

Как да огънете дърво

Как да огънете дърво
Как да огънете дърво

Видео: 12 Cost Cutting Tips To Optimize A Small Bedroom 2024, Юли

Видео: 12 Cost Cutting Tips To Optimize A Small Bedroom 2024, Юли
Anonim

Правейки най-разнообразните дърводелски изделия, майсторът често трябва да използва извити части. Не винаги е възможно да се получи желаната форма чрез трион, тъй като тук е важно да се осигури здравината на материала и неговата икономичност. В такива случаи е необходимо дървото да се огъва под различни ъгли.

Image

Ще ви трябва

  • - топла вода;

  • - открит огън;

  • - шаблон;

  • - стоманена лента;

  • - амонячна вода.

Инструкция за употреба

1

Използвайте пара или термична обработка, за да огънете дървени части. Ако дървесината се държи няколко часа под въздействието на висока температура и влага, е възможно да се постигне промяна в пластичността на материала и да се огъне детайлът под необходимия ъгъл.

2

Внимателно изберете детайлите, които впоследствие ще огънете. За тази обработка използвайте дъски, изрязани по протежение на влакната. Избягвайте използването на дефектни и усукани дъски, както и онези заготовки, които имат възли. Ако се използват материали с повредени влакна, детайлът може да се напука на мястото на дефекта.

3

За работа подгответе контейнер с подходящи размери и топла вода; за по-големи части ще ви е необходима дървена кутия. По-малки малки части във вряща вода и по-големи ще трябва да се поставят в чекмедже, като към него се подава поток гореща пара с помощта на тръба.

4

Ако оригиналният детайл е направен от прясно нарязан материал, нагрейте го на открит огън или в затворена фурна. В същото време не позволявайте на дървесината да изсъхне и да се оголи. За да направите това, достатъчно е периодично да навлажнете дървесината с много вода.

5

След предварителна обработка на частта с висока температура или гореща вода, пристъпете към директното огъване на дървесината. Закрепете сигурно единия край на детайла и приложете механична сила към свободния край.

6

Използвайте шаблон, за да огънете големи части. За да направите това, завържете външните части на продукта заедно със стоманена лента с дебелина 2-4 мм. Огънете частта заедно с лентата, за да не се напука. Като огънете детайла с лентата, фиксирайте го и застанете, докато изсъхне напълно.

7

Има специални техники за огъване на различни видове дърво. Например багажникът от бамбук се огъва лесно, ако просто го нагреете над открит пламък. За да огънете лист шперплат, предварително навлажнете много от предложената сгъвка с вода и го затоплете от двете страни с ютия. След това огънете листа от шперплат по външните слоеве.

Полезни съвети

Преди да огънете заготовките от твърда дървесина, предварително накиснете заготовката в амонячна вода за два до три часа.