Logo decormyyhome.com

Как да изберем тапет и лепило

Как да изберем тапет и лепило
Как да изберем тапет и лепило

Съдържание:

Видео: Как да лепим правилно стъклотекстилни тапети - съветите на Weber и Влади Караджов 2024, Юли

Видео: Как да лепим правилно стъклотекстилни тапети - съветите на Weber и Влади Караджов 2024, Юли
Anonim

Така че стената, залепена с тапета в продължение на много години, не изисква ремонт, трябва да изберете правилния лепилен състав и вид тапет. За помещения с висока влажност са подходящи продукти на гъста винилова основа, за спални - копринен печат и нетъкан текстил. За залепването ще е необходимо лепило, подходящо за тези продукти.

Image

През последните десетилетия в продажба се появиха много нови видове тапети и лепило. За да се изпълни ефективно декорацията на стената, трябва да можете да изберете правилните компоненти. Това ще позволи не само да се скрият някои дефекти на повърхността, но и да не се извършват дори козметични ремонти в продължение на много години.

Какъв тапет да изберете?

Ново през последните години - тапети, подходящи за многократно оцветяване. Те са направени на базата на нетъкан текстил. Този влакнест материал се състои от текстил и целулоза. Тя се различава по това, че не се разтяга, когато е мокра и не се свива, след като лепилото изсъхне. Тези продукти добре покриват пукнатини и други дефекти на повърхността на стената и лесно се отстраняват, ако е необходимо.

Винилови тапети са класифицирани като миещи се. Тези продукти могат да се използват за декорация на помещения с висока влажност: кухни, санитарни помещения, съблекални. Техният недостатък е, че са херметични. Тоест, те не пропускат вода до стената, докато мият повърхността, но също така не позволяват кондензат да се изпари изпод довършителния материал. Сред винилови тапети се разграничават няколко групи: с разпенен винил, компактен винил и с повишена плътност.

Продуктите с пенен винил имат повърхност под формата на ясно изразен релеф и имат доста голяма дебелина. Този тапет е устойчив на ултравиолетово лъчение, така че те няма да избледнеят, ако бъдат залепени над лоджия или слънчева стая. Екологично чистият материал се използва за производството на плътни винилови тапети, затова те притежават сертификат за европейска независима оценка на въздействието върху околната среда.

Печатът на коприна е плосък винилов тапет. Тези продукти са по-подходящи за детска стая, спалня, зала. Специалистите твърдят, че за кухнята, банята и коридорите можете да използвате само тапети на базата на плътен винил, тъй като те имат значително по-голяма устойчивост на влага и издръжливост. При залепването се взема предвид фактът, че когато са мокри тези платна се разтягат малко, а когато се изсушават, те се компресират. Поради тази причина при неправилен избор на лепило между листовете може да се образува доста голяма празнина.