Logo decormyyhome.com

Как да боядисваме синтетична тъкан

Как да боядисваме синтетична тъкан
Как да боядисваме синтетична тъкан

Видео: Как да боядисваме дрехи и тъкани с текстилните бои Simplicoil? 2024, Юли

Видео: Как да боядисваме дрехи и тъкани с текстилните бои Simplicoil? 2024, Юли
Anonim

Понякога се случва нов елемент да не пасва на останалата част от гардероба по цвят. Да, и старите неща, все още доста издръжливи, са малко уморени. В този случай можете да опитате да пребоядисате дрехите в различен цвят или да освежите предишния нюанс.

Image

Ще ви трябва

  • - багрило;

  • - прах за пране;

  • - 25% амоняк;

  • - трапезна сол;

  • - вода.

Инструкция за употреба

1

Преди да боядисате нещо, трябва да определите състава на тъканта. Обикновено е посочен на етикета от грешната страна на продукта. Ако няма такъв етикет, отрежете малко парче от запаса и го запалете. Естествените тъкани при изгаряне излъчват миризма на изгоряла коса или хартия. Синтетичните тъкани изгарят без мирис, с изключение на ацетатна коприна, която мирише на оцет.

2

Продуктите, изработени от капрон и найлон, могат да бъдат боядисани с анилин, киселина и дисперсни багрила. Някои дисперсионни бои са подходящи за боядисване на ацетатна коприна, лавсан и нитрон. Трябва да се има предвид, че при оцветяването на цветни продукти сянката е по-тъмна и по-наситена, отколкото е посочено в пояснението към багрилото.

3

Всички предмети трябва да бъдат измити преди боядисване. Изплакнете тънки продукти в разтвор на амоняк 50 g на 10 l вода, след това последователно в чиста топла и студена вода. Накиснете избледняла кърпа за половин час с почистващ препарат, измийте и изплакнете в разтвор на амоняк, след това в чиста вода. Тази предварителна промивка е необходима за премахване на защитни импрегнации от нови неща, а от упоритите мръсотии от стари.

4

За оцветяване е по-добре да изберете емайлирани ястия. Тя трябва да е чиста, без чипове и котлен камък. Претеглете продукта, за да определите необходимото количество багрило. За да омекотите водата за приготвяне на разтвора, добавете към него сода за хляб, оставете я да се утаи и филтрира утайката. Ако използвате багрила за вълна и памук, пригответе разтвора според инструкциите, след това добавете 2 супени лъжици оцетна есенция и 3 супени лъжици сол на торба с багрило.

5

Синтетичните тъкани не трябва да се варят, защото се деформират при високи температури.Загрейте разтвора до 40 градуса и спуснете тъканта там за 15-20 минути. След това извадете продукта, оставете разтвора да се отцеди, изплакнете, докато водата стане бистра, извадете я без да усуквате и я закачете на закачалките, за да изсъхне.

6

Лавсановите тъкани се оцветяват трудно. Ако възнамерявате да боядисвате смесена материя, като вълна с лавсан, първо направете пробно оцветяване върху парче резервна тъкан. Бъдете готови да постигнете ефект на меланж.

Синтетични оцветители