Logo decormyyhome.com

Как да обработваме семена от калиев перманганат

Как да обработваме семена от калиев перманганат
Как да обработваме семена от калиев перманганат

Видео: Рътене и сеене на семена - Подготовка за разсади. 2024, Септември

Видео: Рътене и сеене на семена - Подготовка за разсади. 2024, Септември
Anonim

Най-простият и най-достъпен начин за мариноване на семена преди засаждането и в същото време да ги дезинфекцирате е разтвор на калиев перманганат. От всички протектанти именно той има най-широк спектър на действие.

Image

Инструкция за употреба

1

Калиевият перманганат принадлежи към химическите дезинфектанти и има много широк спектър от действия. Но третирането им със семена не гарантира, че семената ще бъдат напълно и напълно обеззаразени, тъй като калиев перманганат не засяга инфекции, които живеят вътре в семето. Но калиев перманганат се справя добре с патогени на инфекции по повърхността на семената. Режимите на третиране за постигане на ефективност на различните семена са различни, те обработват семена с разтвор с различна степен на концентрация: и 1% и 2%.

2

Разтвор на калиев перманганат 1% обработва домати, физалис, лук, целина, маруля, царевица, репички, всички бобови растения, продължителността на сесията за лечение е поне 45 минути. Разтвор от 2% се използва за тиквени култури, копър, моркови, пащърнак, зеле, патладжан, черен пипер - обработката продължава поне 20 минути. Всички процедури за обработка се извършват във вода със стайна температура, като задължителното измиване на посадъчния материал впоследствие тече чиста вода.

3

За да се приготви 1% разтвор на калиев перманганат, е необходимо да се разтвори 1 g калиев перманганат в 1/2 чаша вода. За приготвяне на 2% разтвор се вземат 2 g прах за същото количество вода. Не е препоръчително да приемате повече вода, тъй като дори това количество е прекомерно за накисване на семената. С такова отговорно занимание като дресирането на семена с калиев перманганат не можете да разчитате на окото и затова е най-добре прахът да се измери на специални везни или да го вземете в вече завършена малка опаковка.

4

В случай, че не е възможно да получите везните, можете да използвате следния метод, измервайки праха на калиев перманганат на окото. За разтвор с концентрация 2% в този случай вземете една чаена лъжичка без пързалка в 1, 5 чаши вода. След това може да се приготви разтвор от 1% по различни начини: 1 чаена лъжичка се разрежда в 3 чаши вода или, като вземете част от 2% разтвор, добавете към него количество вода, равно на обема му. Получените по този начин разтвори не могат да бъдат разграничени в процентно отношение едно от друго по око: и двете имат тъмна, почти черна структура. Третирането на семената с по-малко концентрирани разтвори не може да осигури дезинфекция и в допълнение, ефективността е малко повече от просто поддържане на семената в чиста вода.

5

Няма да има дезинфекция и превръзката като цяло няма да има правилния ефект, ако семената са залепени заедно. Такъв посадъчен материал трябва или да се разтрива с ръце, докато се постигне хомогенност, или предварително накиснат в обикновена вода, докато не бъде изключен. Семената от домати са особено податливи на подобна коалесценция и за тях смилането е много по-важно за покълването на семената, отколкото дори самата превръзка на калиев перманганат.