Logo decormyyhome.com

Как да се отървете от зърнен молец

Как да се отървете от зърнен молец
Как да се отървете от зърнен молец

Видео: Лекция на JADAM Част 8. Ферментацията е добра, а гниенето е лошо? Това е КРИТИЧНА ЛЪЖА. 2024, Юли

Видео: Лекция на JADAM Част 8. Ферментацията е добра, а гниенето е лошо? Това е КРИТИЧНА ЛЪЖА. 2024, Юли
Anonim

Зърненият молец - насекомо със сребристо-бял цвят и кафяв модел на крилата - може да бъде неприятна находка във вашата кухня. За съжаление вероятността от появата му е доста голяма, тъй като често живее в зърнени продукти, които идват от складове и зърнени храни до магазини, а оттам и в потребителски опаковки. Можете да се отървете от тези насекоми, най-важното е да не пропуснете момента, докато те все още са малко и те не са „изяли“ всичките ви доставки.

Image

Ще ви трябва

  • - трапезен оцет;

  • - листа от евкалипт или лавандула;

  • - клони от пелин;

  • - дафинов лист;

  • - чесън;

  • - лимонови кори.

Инструкция за употреба

1

Най-доброто място за съхранение на вашите насипни продукти (зърнени храни, брашно, гъби, сушени плодове и семена) са стъклени буркани или контейнери от калай и керамика, които са плътно затворени с капаци. Можете да се справите с плътни платнени торбички, но обикновено те не са много удобни, защото заемете повече място за рафтове. Накиснете торбичките с физиологичен разтвор. Но никога не съхранявайте консумативите в найлонови торбички - това не е пречка за молците. И не забравяйте, че зърнените храни и брашното в големи количества е по-добре да не се купуват.

2

Ако откриете, че продуктите ви са силно засегнати от молци, по-добре е изобщо да не сте алчни и да ги изхвърляте, защото не искате да ядете яйца от насекоми и техните екскременти? Засегнати не много - подредете го и след това поставете във фурната или микровълновата за сушене и дезинфекция. Не затваряйте фурната плътно по време на процедурата за почистване, тя трябва да загрее зърното или зърнените култури при температура 60 градуса. За микровълновата, времето е минимално, а за фурната изчислете в зависимост от нуждата: яйцата на насекомите умират за 5 минути, а гъсениците - за 60-90.

3

Ако борбата ви с молци се случи през лятото, можете да го направите още по-лесно - просто поставете прясно купените зърнени храни на тънък слой върху плат или хартия на открито слънце.

4

Измийте всички шкафове и рафтове в кухнята, отвътре и отвън, с топъл разтвор на почистващ препарат и след това чиста вода. Избършете и подсушете шкафовете, без да се затваряте. Всички канали и цепнатини са добре смазани с трапезен оцет. За да не стартира молецът в тях в бъдеще, поставете там листата на евкалипт, лавандула или лавр.

5

Не забравяйте, че гъсениците на зърнения молец умират след замръзване два пъти (най-малко минус 10 градуса по Целзий) за 5-10 часа, а след това затоплят до плюс десет. Затова можете да държите зърнените култури във фризера. Поради тази причина много домакини съхраняват боб, грах и др. В хладилника.

6

На прозореца на кухнята поставете саксия с здравец: това растение, както и колеус (популярно име "коприва"), особено не обича молци. Тези цветя не изискват внимателна грижа и всякакви трудни условия, но вредителите винаги ще изплашат.

7

За да предотвратите отварянето на молец в шкафа, можете също да поставите кълнове от пелин или пакетчета пипер на рафтовете. И директно в буркани с вашите запаси сложете обелени скилидки чесън, лимонови кори или дафинови листа.

8

Периодично проверявайте консумативите си в кухнята. В този случай винаги ще сте нащрек, ако бенката някак си стигне до там.

зърнен молец