Logo decormyyhome.com

Как да спестите електричество в къщата: изберете осветление

Как да спестите електричество в къщата: изберете осветление
Как да спестите електричество в къщата: изберете осветление

Видео: Как и где купить электроскутер цена за дешёвый citycoco 2021 надежный электромопед citycoco 2024, Юли

Видео: Как и где купить электроскутер цена за дешёвый citycoco 2021 надежный электромопед citycoco 2024, Юли
Anonim

Темата за спестяването на електрическа енергия в апартамент винаги е актуална. Тя става особено актуална с редовно нарастващите тарифи и в прохладния сезон. За периода септември-април на всяка година, поради краткия слънчев ден и хладно време, е необходимо максималното потребление на електроенергия. В тази връзка е полезно да знаете основните начини да спестите пари от плащането на електричество в апартамента. Можете да започнете с подмяна на крушки с нажежаема жичка.

Image

Сменете крушките

Ако искате да увеличите времето за работа на крушките със 7-8 пъти, като същевременно харчите няколко пъти по-малко пари за заплащане на електричество, след това заменете всички стари лампи с по-модерни аналози. Конвенционалните крушки с нажежаема жичка, за разлика от опциите за пестене на енергия, бързо изгарят и не пестят енергия. Съвременните икономични лампи включват флуоресцентни светодиоди, халогенни и LED лампи. Съвременните са по-скъпи от традиционните лампи Illich, но спестяват поне 500-800 киловата годишно. Изберете лампа в съответствие със схемата за преизчисляване, обикновено това става, като разгледате опаковката. За справка използвайте следното изчисление: традиционната лампа с нажежаема жичка 40 w може да бъде заменена с енергоспестяваща с маркировка 11 w, LED 5 w.

LED лампите имат 2 години гаранционен срок. За целия експлоатационен период, приблизително равен на 25 хиляди часа, ще са необходими поне 25 броя обикновени лампи. Докато LED лампа, вие бихте управлявали такава. Общо спестяванията биха били повече от 3 500 рубли.

Когато избирате енергоспестяваща лампа, определете цветовата температура, тя се измерва в келвини и се отбелязва върху опаковката с буквата "K". Така че, за да получите ярка дневна светлина, както при ясно слънчево време, купете лампа в 6200-6500K. Ако искате стаите да останат същата топла светлина, както при обичайната лампа с нажежаема жичка, тогава диапазонът 2700–3200K трябва да бъде посочен на кутията.

По-малки, но по-често срещани

Погледнете по-отблизо местата в стаята, където прекарвате най-много време и поставете локални източници на светлина на тези места. Те могат да служат като стенни бра, подови лампи. Така че на места, където обикновено четете, шиете или плетете, например, на стол или близо до маса, завийте най-мощната лампа, която производителят позволява на тази лампа. В този случай изключете горното осветление и го използвайте само когато трябва да осветете цялата стая напълно.

Разгледайте възможността да инсталирате сензори за движение на слабо посещавани места, като коридори, коридори, гардероби и бани. В този случай светлината ще се включи само когато е необходимо и ще се изключи, когато никой не използва стаята.

Повече дневна светлина

Ако имате прозорци, тогава дневната светлина приблизително с 20-25% по-малко осветява вашия апартамент и трябва да включите допълнително изкуствено осветление. Премахнете излишните саксии с цветни первази, безплатни балкони от ненужен боклук. Освен това, направете навик да миете прозорците поне два пъти годишно, но ако времето позволява, можете по-често, особено ако прозорците гледат на оживена улица. Леките завеси и тапети или мазилка по стените на светъл нюанс могат значително да спестят разходите за електроенергия.

  • Как да спестите електроенергия
  • Опции за пестене на енергия: как да намалите разходите си