Logo decormyyhome.com

Защо да копаем лалета

Защо да копаем лалета
Защо да копаем лалета

Видео: 14 лайфхаков и поделок для беременной Фионы и миниатюрных малышей 2024, Юли

Видео: 14 лайфхаков и поделок для беременной Фионы и миниатюрных малышей 2024, Юли
Anonim

Разкошът на лалета е обичан от древни времена. В Европа с право се смятат за царе на цветята. Лалетата са най-популярната луковична култура на градинарите, но те изискват специални грижи.

Image

Луковиците на лалета трябва да бъдат изкопани, за да осигурят по-нататъшния си растеж и развитие.

Има много различни мнения за това колко често трябва да правите това. Някой копае луковици годишно, някой на година или дори две. Практиката обаче показва, че е по-добре да се прави това всяка година.

С тази грижа скоростта на възпроизвеждане не намалява, луковиците не стават по-малки от година на година. Вярно е, че понякога градинарите отглеждат лалета от малки луковици, но само като двугодишна култура. С годишното копаене на луковиците площта на храненето на растенията не намалява и рискът от увреждане на луковиците от болести и вредители, които могат да се появят в почвата в резултат на изчерпването й, не се увеличава.

За да пролетите лалета, приятни за окото, трябва да отстраните луковиците навреме. Важно е да можете да определите точно времето на разкопки, за което има няколко начина. В първия случай листата на растенията започват да пожълтяват, докато люспите на луковиците стават светлокафяви. Във втория случай трябва да опитате да увиете края на стъблото на лалето около пръста. Ако това може да се направи, тогава е време да изкопаете луковиците.

Твърде рано изкопаните крушки нямат време да узреят. Почвените скали върху тях не са оформени достатъчно добре. Има голяма вероятност те да бъдат лошо съхранени, защото рискът от заболявания и механични повреди се увеличава. В допълнение, скоростта на възпроизвеждане и декоративните качества на лалета ще страдат през следващия сезон.

Също така е невъзможно да закъснявате с копаенето. Това може да доведе до загуба на значително количество крушки. Трудно се намират, след като листата на растенията падат и изчезват. Презрелите луковици попадат на парчета, а малките остават в земята. Освен това част от посадъчния материал лесно се поврежда от лопата, което може да доведе до болести по растенията в бъдеще.

След изкопаването луковиците се разпръскват в разновидности на кутии, изсушават се и се почистват. Често се провежда процедура за ецване. Луковиците се третират с разтвор на калиев перманганат, който ги предпазва от вредители и насища с манган. Подготвените крушки се сортират чрез разбор в зависимост от диаметъра им. За да се ускори този процес, се използват специални закръглени шарки.

След това сортиране крушките на лалета се съхраняват на закрито с добра вентилация. Не трябва да се излага на чернови и пряка слънчева светлина. През целия период на съхранение е изключително важно да се поддържа необходимия температурен режим в помещението.

Изкопаване и съхраняване на луковици на лалета