Logo decormyyhome.com

Начини за използване на бананова кора

Начини за използване на бананова кора
Начини за използване на бананова кора

Видео: Кора от банан в градината 2024, Септември

Видео: Кора от банан в градината 2024, Септември
Anonim

С бананова кора не само можете да правите шеги, като я поставите на асфалта, но може да ви бъде полезна при използването на редица неща.

Image

1. Полиращо сребро

Банановата кора може да се използва за полиране на скучни сребърни съдове. Смелете го в блендер, добавете вода, за да получите консистенцията на пастата за зъби. След това, като използвате мека кърпа и малко количество от приготвената маса, започнете да полирате среброто и ще видите, че тъмното покритие започва да изчезва. След това изплакнете всеки останал банан и полирайте повърхността с мека кърпа, за да възстановите блясъка.

2. Крем за обувки

Благодарение на естествените масла и восък в кора от банан, той може да се използва за почистване и блясък на кожени обувки. Разтрийте обувките с вътрешната страна на корите, след това полирайте с хартиена кърпа или суха кърпа.

3. Поправете надраскан CD или DVD диск

Поставете диска с малки драскотини върху равна повърхност с етикетната страна надолу. Избършете лъскавата повърхност на диска първо с ядливата част на банана, след това в продължение на 2 минути с банановата кора. Кашата и восъкът от корите ще помогнат за почистване и полиране на диска. Извадете останалия банан с чиста, мека кърпа, навлажнена в почистващ препарат за стъкло и оставете диска да изсъхне.

4. Избелване на зъби

Мийте зъбите си както обикновено, използвайки паста за зъби, след това разтрийте повърхността на зъбите с меката бяла част на банановата кора в продължение на две минути. Минералите в кожата, като калий, калций, магнезий, манган и фосфор, са полезни за вашите зъби и помагат за изсветляването им. Намажете отново зъбите си, за да премахнете всички останали банани. Повторете процедурата 1-2 пъти всеки ден, за да избелите зъбите си.

5. Отстраняване на трески

Ако не можете да вземете цепката с импровизирани средства, прикрепете парче бананова кора с вътрешната страна към областта с цепката и я закрепете с лента за 24 часа. Ензимите ще опънат пързалката върху повърхността на кожата, където можете лесно да я премахнете и да заздравите раната.

6. Излекуване от драскотини

Банановата кора съдържа редица естествени масла и ензими, които облекчават болката от слънчево изгаряне, драскотини и ожулвания, както и допринасят за по-бързото им заздравяване. Освен това намалява възпалението и дразненето от ухапвания от комари и други насекоми. Прикрепете обелката на банана с месестата част към драскотина или хапка и я закрепете с превръзка или просто я избършете. Повторете процедурата поне веднъж на ден, докато раната заздравее.

7. Премахване на брадавици

Банановата кора е народно средство за премахване на брадавици. Прикрепете го с вътрешната страна към брадавицата, фиксирайте с помощта на лента и оставете за една нощ. Повторете процедурата, докато брадавицата изчезне. Може да отнеме по-малко от седмица, за да се отървете от някои брадавици; премахването на други може да отнеме месец.

8. Лечение на псориазис и акне

Псориазисът е болезнен пилинг на кожата. Разтрийте месестата част от банановата кора върху засегнатите области, за да облекчите симптомите на псориазис, като болка и сухота. В случай на акне направете същото. Ще забележите подобрение при няколко употреби.

9. Ползи за кожата

Минералите и антиоксидантите в бананова кора са добри средства за поддържане на здрава кожа. Просто го избършете с вътрешността на лицето, шията и други части на тялото. Това ще бъде от полза за кожата ви, ще я овлажни и ще намали появата на бръчки.

10. Като тор

Банановите кори са богати на калий, фосфор, магнезий, калций и азот. Тези макронутриенти допринасят за здравословния растеж на растенията, включително домати, чушки и рози. Нарежете банановата кора на малки парченца, за да ускорите процеса на гниене, разпределете около растението и поръсете с пръст. Той ще се разложи, осигурявайки хранителни вещества в почвата. Или добавете бананови кожи в купчина компост, за да увеличите съдържанието на минерали в него. За да наторите стайни растения, можете да изсушите банановата кора на въздух или да използвате фурната, за да ускорите процеса. Когато потъмнее и стане чуплив, натрошете го и го сложете в торбичка за бъдеща употреба. Ако е необходимо, добавете натрошена кора в съда и смесете със земята.

11. Лечение срещу листни въшки

Банановата кора, поставена в земята около основата на растението, ще помогне да изплаши листните въшки от тях. За да направите това, нарежете коричката на малки парчета, оставете ги да изсъхнат и погребете на малко разстояние от вашето растение.

12. Почистване на растенията

Обелете листата на стайните растения с бяло меко парче бананова кора. Избършете всеки лист, за да премахнете мръсотията и праха и да възстановите естествения им блясък.