Logo decormyyhome.com

Защо фикусът губи листа

Защо фикусът губи листа
Защо фикусът губи листа

Съдържание:

Видео: Как вырастить фикус из ЛИСТА. Часть 3( попытка №2) 2024, Септември

Видео: Как вырастить фикус из ЛИСТА. Часть 3( попытка №2) 2024, Септември
Anonim

Фикусът се счита за доста непретенциозно стайно растение, което не се нуждае от добро осветление. Но често, без видима причина, това красиво вечнозелено цвете започва да хвърля листата си.

Image

Фикусът има около 2000 вида, от които над 20 успешно се адаптират към стайните условия. Фикусите са издръжливи и непретенциозни, устойчиви на болести и изграждат буйни зелени маси, дори и при липса на осветление и грижи. Но понякога растението изведнъж започва активно да губи зеленина. И преди да предприемете някакви мерки, трябва да разберете причините и последиците.

Природни причини

На първо място, трябва да се справите с интензивността на изпускане на листата и възрастта на растението. Определен брой листа фикус постоянно губи. Това е естествен процес на растеж и обновяване. Листата на фикус живеят 2-3 години, след което пожълтяват и умират.

Следващата причина може да бъде скорошна трансплантация на растения или обичайното преместване на ново място. Фикусите реагират много негативно на промените в познатите условия и горните фактори могат да причинят стрес, което ще провокира изхвърлянето на листата. Това явление е временно и скоро растението ще започне да расте отново, веднага щом свикне с новите условия.

Фикусът обича умерено поливане и висока влажност. Когато почвата изсъхне или прекаленото й преовлажняване, растенията могат отново да започнат да губят листа. Трябва да се полива умерено и редовно, както и периодично да се пръска зеленина, ако въздухът в помещението е твърде сух.

Слабата зелена маса от растения фикус е недостатъчно осветление през зимните периоди на кратки дневни часове, течение и резки промени в температурата, липса на хранителни вещества в почвата. Всички тези фактори се регулират лесно чрез навременна грижа и избор на подходящо място за растението (подходящо осветление, място далеч от климатици и вентилатори).