Logo decormyyhome.com

Как минералната вата влияе на здравето

Как минералната вата влияе на здравето
Как минералната вата влияе на здравето

Съдържание:

Видео: Изолация. Пяна, минерална вата. Топлина или заплаха за живота? 2024, Септември

Видео: Изолация. Пяна, минерална вата. Топлина или заплаха за живота? 2024, Септември
Anonim

Минералната вата е източник на отделяне на формалдехид във въздуха, който е отрова. Държавните органи обаче, които контролират производството на тази изолация, смятат, че концентрацията й не надвишава нормата, ако се спазват всички изисквания на заявлението.

Производството на минерална вата се увеличава всяка година, тъй като търсенето на нея като топло- и звукоизолационен материал нараства. Всяка страна по свой начин класифицира степента на опасност от минерална вата за хората. С изключително внимание Германия използва минерални влакна при строителството на жилищни сгради, считайки ги за потенциално опасни. На пазара на строителни материали минералната вата обикновено се нарича каменна вата, въпреки че този термин крие всички видове такава изолация.

Каква е потенциалната опасност за всеки вид

Минералната вата се отнася до влакна, изработени от материали като стъкло, камък, шлака. В зависимост от суровината се нарича, съответно, стъклена вата, шлака или каменна (базалтова) вълна.

80% в производството на стъклена вата е представена от труп, има също варовик и сода, етибор и пясък. Основният недостатък на получения материал е неговата крехкост и чупливост. В процеса най-малките частици от стъклена вата могат лесно да проникнат не само под дрехите, но и в дихателните пътища. Ето защо, от съображения за безопасност, трябва да се извършва работа в гащеризон, покриващ лицето му с респиратор и очила. Дрехите не подлежат на последващо почистване и пране.

Основата на шлаковата вата е шлаката от доменните пещи, която има тенденция да образува агресивна среда за метали поради остатъчна киселинност. Влакна от шлакова вълна са не по-малко чупливи от стъклената вата.

Каменната вата е направена от скали от габро-базалтната група. Неговите влакна могат да издържат на температури до 1000 градуса, въпреки че свързващото вещество е само 250. Те изобщо не са остри, както в предишните два случая, поради което каменната вата най-често се използва за затопляне на стени и покриви в жилища.

Но освен крехкостта на влакната, потенциална опасност за човешкото здраве, според организациите, които се борят за екологичната чистота на жилищата, се крие в канцерогенните свойства на минералните вати. При производството на минерална вата се използва свързващо вещество - формалдехидна смола, която е в състояние да отделя формалдехид в околното пространство.