Logo decormyyhome.com

Как да отглеждаме петунии

Как да отглеждаме петунии
Как да отглеждаме петунии

Съдържание:

Видео: Отглеждане на Петунии - Поливане 2024, Август

Видео: Отглеждане на Петунии - Поливане 2024, Август
Anonim

Петуниите са обичайни цветя, които красят градски цветни лехи, лоджии, балкони и летни къщи. Цветярите ги обичат заради обилния си цъфтеж през цялото лято. Готовият посадъчен материал е скъп, така че умението да отглеждате тези непретенциозни цветя като цяло никога няма да бъде излишно.

Image

Подготовка на капацитет и почва за разсад

Подгответе кутия или пластмасов контейнер с дупки в долната част. Оформете дренаж от експандирана глина или дребен чакъл. Напълнете със земя до върха, като Семената на петунията не изискват задълбочаване. Няма специални изисквания към състава на почвата, можете да си купите универсална смес за разсад в цветарски магазин. Можете обаче да го приготвите сами, като вземете 2 части земя от трева, 1 част торф и добавите малко дървесна пепел и голям речен пясък. Изсипете вряща вода върху получената почвена смес, за да се отървете от ларвите на вредители и гъбични спори.

Между другото, опитни производители на цветя препоръчват сеенето на семена на петуния в торфени таблетки, това значително улеснява трансплантацията на цвете - цветна леха или саджанца - на постоянно "място на пребиваване", защото това е трансплантация, която е уязвима точка за отглеждане на петуния, кълновете трудно се вкореняват, много от тях умират. В една таблетка можете да засеете 2-3 семена (ако нямате липса на семена), за да може по-късно да се отстранят по-слабо развитите издънки, оставяйки най-силните и жизнеспособни.

Засяване на семена

Семената на петуния трябва да се засяват на разсад през февруари. Тогава, с благоприятно развитие и растеж, той ще цъфти до началото на лятото (т.е. след 70-90 дни). Февруарското кацане изисква допълнително осветление под формата на флуоресцентни лампи. В противен случай ще получите изключително слаби разсад и много слаб цъфтеж на възрастни растения.

Активното покълване на семената изисква определено количество светлина, затова прилагайте повърхностна сеитба без подслон със слой почва. Посейте семената на повърхността на предварително навлажнената земя и покрийте кутията (саксията) със стъкло или прозрачна пластмасова обвивка, като по този начин образувате миниатюрна оранжерия. За да могат семената да покълнат безопасно, е необходимо да се създаде температура в оранжерията поне + 25 ° C. Периодично отворете чашата (филмът) за няколко минути, за да влезе чист въздух в семената и да предотвратите появата на мухъл.

поливане

Преди покълването на семената и по време на новоизлюпените листовки (котиледони), поливайте само с пулверизатор, поставен в режим на пръскане. Поливането от лейка или бутилка може да ерозира семената, да повреди изключително слабите корени на малки издънки. В допълнение, поливането от лейка е трудно да се нормализира и дори лек застой на водата в кутия (саксия) може да провокира гниене на семена, а впоследствие тънки и уязвими корени.

Грижа за разсад

2 седмици след появата на кълновете извадете стъклото (филма) от кутията. Сега разсадът трябва да се държи при температура на въздуха от +16 до 20 ° C. Когато кълновете образуват 2-3 истински листовки, можете да ги трансплантирате в отделни малки саксии или пластмасови чаши, по едно растение. Трансплантацията в по-просторна кутия също ще работи, като гарантира разстояние между отделните кълнове от 10-12 cm.

Опитайте се да пресадите всяко растение с земна бучка, за да предотвратите увреждане на кореновата система, която все още е много слаба на този етап. Между другото, ако след трансплантация не виждате растеж дълго време (понякога в рамките на месец), т.е. появата на нови листовки, не се отчайвайте - това е нормално. Просто всички сили на кълновете се дават за формирането и укрепването на кореновата система. С нарастването на петуниите ги закалявайте, т.е. по възможност го извадете при слънчево време на улицата - към двора, към балкона или лоджията.

Отворена трансплантация

Когато се установи топло време навън, трансплантирайте вече отглеждани растения с отворена земя на постоянно място. Изисквания към почвата: тя трябва да бъде достатъчно рохкава и питателна, да не съдържа твърди примеси. Когато пресаждате, внимавайте за земната бучка, образувана около кореновата система на кълновете. Не е препоръчително да се разпадне, петуниите реагират много болезнено на увреждане на корените и могат да умрат още в първите дни след трансплантацията, или те ще „дойдат в съзнание“ дълго време, без да се развият.

Можете да наторите почвата, в която сте засадили петунии, поръсени с торф или хумус отгоре. По-нататъшната грижа за петуниите е изключително проста и се състои в редовно поливане всеки ден или всеки ден, в зависимост от времето и "мястото на пребиваване" на цветята - те растат на слънчев парцел или на засенчен. Обилен цъфтеж ще бъде вашата награда за вашата грижа и търпение.

Свързана статия

Как да храним петуния за обилен цъфтеж