Logo decormyyhome.com

Как сами да си направите извара

Как сами да си направите извара
Как сами да си направите извара

Видео: ЛЮБИМАТА МИ НИСКОКАЛОРИЧНА ЗАКУСКА С ЧИЯ, СКИР И ИЗВАРА 2024, Септември

Видео: ЛЮБИМАТА МИ НИСКОКАЛОРИЧНА ЗАКУСКА С ЧИЯ, СКИР И ИЗВАРА 2024, Септември
Anonim

Изварата е вкусен и питателен млечен продукт, източник на пълноценни животински протеини и калций. Домашното извара е доста просто за приготвяне и много по-полезно от закупеното в магазина.

Image

Инструкция за употреба

1

Основата за приготвянето на извара е натуралното краве мляко, което в никакъв случай не е пастьоризирано. От три литра мляко ще получите около 1 кг извара, тоест съотношение три към едно. За първи път можете да експериментирате с литър мляко, за да не съжалявате за продукта в случай на повреда.

2

Оставете млякото на стайна температура, то трябва да стане кисело. Когато в банката се появи гъста бучка от бели бучки, можете да започнете да правите извара. За това състояние на мляко са необходими средно около два дни.

3

Твърде дълго киселото мляко ще даде твърде кисело извара. С опит ще разберете кога е най-добре да спрете процеса и да започнете да готвите.

4

Изсипете киселото мляко бавно в тигана, без да го разбърквате или разклащате. Сложете тенджерата на най-малкия огън. Загрейте млякото, докато суроватката се отдели.

5

Кипенето и прегряването на млякото не са разрешени. В противен случай вземете "каучукова" извара. След като извадите изварата от печката, оставете да изстине.

6

Вземете парче марля, сгънете го няколко пъти и сложете в гевгир. Краищата на марлята трябва да излизат от гевгира.

7

Охладеното съдържание на тигана се поставя в гевгир. Ако желаете, можете да съберете суроватката в отделен съд, за да приготвите от нея ферментирала млечна напитка.

8

Не можете да изстискате изварата ръчно, в противен случай тя ще излезе твърде суха. Вържете марлята в възел и я закачете. Оставете останалия серум да се отцеди естествено.

9

Щом суроватката престане да капе с марля, изварата ви е готова. Разгънете тензуха и сложете изварата.

10

Вместо кисело мляко можете да използвате кефир или кисело мляко. Единственото условие: липсата на изкуствени оцветители и други добавки в тях.

11

Съхранявайте получения продукт в хладилника, тъй като има тенденция да се влошава бързо. От домашно извара можете да направите и сирене, ако желаете.

Как да си направите извара у дома