Logo decormyyhome.com

Как да трансплантирате цвете от декабрист

Как да трансплантирате цвете от декабрист
Как да трансплантирате цвете от декабрист

Видео: Как заставить "декабрист" цвести – Все буде добре 2024, Септември

Видео: Как заставить "декабрист" цвести – Все буде добре 2024, Септември
Anonim

Декабрист, коледен кактус или зигокактус - всички тези имена означават едно и също домашно растение. Първоначално този представител на кактуса се нарича zygocactus, но по-късно е включен в рода Schlumbergera.

Image

Инструкция за употреба

1

Възможно е да има нужда от трансплантация поради няколко причини. Растението, донесено от магазина, се пресажда, тъй като най-често почвата в саксията не отговаря на изискванията за нормален растеж и развитие. Тогава растението се трансплантира, тъй като расте около веднъж годишно. Растение за възрастни се трансплантира на всеки няколко години. Най-доброто време за трансплантация е пролетта, началото на лятото, когато периодът на растеж вече е приключил, но пъпките все още не са започнали. През този период растенията се размножават чрез прищипване на крайните сегменти и трансплантиране в свеж субстрат, като се избере малко по-голяма саксия, ако е необходимо. Определете подходящия размер, като поставите стария съд в нов. Тя трябва да влезе напълно, но свободното пространство между стените не трябва да остава повече от 1 см. В противен случай растението ще премине към развитието на кореновата система и цъфтежа след трансплантацията не може да чака година или две.

2

Зигокактусът расте най-добре в органични торфени почви. В родината си те, като орхидеи, растат в хралупи от дървета и върху паднали стволове, тъй като те също са епифити. Най-добрата почвена смес за това растение се състои от листова почва, тревна почва и пясък, съотношението между които е 2: 1: 1. Настърган въглен може да се добави към същата смес, въгленът може да се използва и като дренажен слой на дъното на саксията. Почвата трябва да е лека, дишаща, това ще помогне да се избегнат болести и вредители.

3

Трансплантацията се предхожда от период на сън, когато поливането на зигокактуса се намалява и се съхранява в по-хладно помещение. Трансплантацията трябва да се извърши преди първото поливане и преди началото на периода на растеж. Най-добре е да изсушите кактуса колкото е възможно повече, като внимавате сегментите на листата да не пожълтяват. Най-подходящо е състоянието, когато почвата е напълно суха и листата са меки и топли на пипане, леко зачервени по върховете. След като разнесете вестници, всяка хартия или полиетилен на пода, внимателно вземете декабриста до основата на багажника и издърпайте от съда, докато го обърнете върху положения под. Добрата почва получава достатъчно сън, излагайки корените почти напълно и растението ще остане в ръката му. В новата саксия на дъното се полага слой от дренаж - на дренажа се изсипват глинени топчета, камъчета или дървени въглища, почвен слой от поне 1 см. Растението се поставя в средата на саксията, а корените му постепенно се покриват с почва, като продължават да задържат кактуса, докато саксията се напълни. По-удобно е да извършите тази операция заедно, но можете да я управлявате самостоятелно с известна сръчност.

4

След пълното запълване на кореновата система саксията се завърта няколко пъти, потупвайки се по стените й, така че почвата да запълва всички празнини. Набиването на земята не се препоръчва, тъй като корените могат да бъдат силно повредени. Когато почвата се утаи, добавете необходимото количество и поставете саксията на постоянно място. След трансплантацията, първите дни е по-добре да направите обилно пръскане и едва след това започнете да поливате както обикновено.

Правила за трансплантация на стайни растения