Logo decormyyhome.com

Каква земя е необходима за кактуси

Каква земя е необходима за кактуси
Каква земя е необходима за кактуси

Видео: Веселин Орешков: Необходима е промяна на съзнанието! (РАЗГОВОР ЗА СЕЛОТО, ЗЕМЯТА и ХРАНАТА) 2024, Септември

Видео: Веселин Орешков: Необходима е промяна на съзнанието! (РАЗГОВОР ЗА СЕЛОТО, ЗЕМЯТА и ХРАНАТА) 2024, Септември
Anonim

Познаването на условията на местоположението на кактуси, подбирането на подходящата почва за тях е лесно. Кактусите не се нуждаят от питателна и органично богата почва. За растението най-важно е дишането на почвената смес и наличието на необходимите микроелементи в нея.

Image

Инструкция за употреба

1

Всички кактуси могат да бъдат разделени на две групи: горски и пустинни. Горските кактуси обикновено имат широка разклонена коренова система и се нуждаят от лека хранителна смес с кисела или леко кисела реакция. Пустинните кактуси имат корен от пръчка или ряпа, глинести почви с леко алкална или неутрална реакция са подходящи за тях.

2

За засаждане на кактуси почвата трябва да бъде избрана рохкава, лесно преминаваща влага и въздух. Почвата трябва да съдържа голямо количество минерални вещества и да не съдържа органични вещества.

3

Опитните производители на кактуси не препоръчват използването на закупена почва за засаждане на растения. Закупената земя за кактуси е слабо овлажнена от вода и съдържа твърде много органични торове. Готовата почва може да се използва като основа за приготвянето на подходящ субстрат за непретенциозни видове кактуси.

4

За огромното мнозинство от кактусови видове е подходяща смес от листна, глинеста или торфена почва с едър пясък и малки парчета въглен. Към подготвената почва трябва да се добави гранулиран суперфосфат. Реакцията на pH на такава смес обикновено не е повече от 6-6, 5.

5

Приблизителните пропорции на сместа могат да бъдат както следва: трохи от червена тухла - 30% от обема, глинеста пръст - 30%, едър пясък - 30%, чакъл или експандирана глина - 10%, торф - 5%, парчета въглен - 5%.

6

Когато засаждате кактуси, трябва да вземете предвид индивидуалните характеристики на определени видове. Лаймът се добавя към почвената смес при растения с много шипове и обилен пух. Като вар се използва троха от варовик или мрамор. Най-достъпният и евтин материал е старата мазилка. В никакъв случай не трябва да добавяте прясна лайм.

7

За епифитни кактуси и ехинопсис си струва да добавите малко изгнил кравешки тор. За колонен мозък в сместа увеличава количеството на тревиста пръст и чакъл.

8

За кактуси с корен от пръчка или ряпа се увеличава делът на глинените добавки в почвената смес. Но за да се предотврати стагнацията на водата в такава почва, глината се добавя уморена или замразена. Можете да намерите такава глина върху руините на сгради или по планински склонове.

Обърнете внимание

Всяка почва за кактуси - закупена или приготвена независимо, трябва да се стерилизира. Тази процедура може да се извърши във фурната, микровълновата печка или на печката. На дъното на резервоара, в който се задушава почвата, се налива малко вода. Контейнерът е плътно затворен с капак. Стерилизацията се провежда при температура от + 100 ° С в продължение на 25-30 минути. Пресушаването на почвата по време на пара е неприемливо, това се отразява на нейните свойства.