Logo decormyyhome.com

Как да премахнете петно ​​от манган

Как да премахнете петно ​​от манган
Как да премахнете петно ​​от манган

Съдържание:

Видео: Как да премахнете петно от килим, мокет или мека мебел? 2024, Септември

Видео: Как да премахнете петно от килим, мокет или мека мебел? 2024, Септември
Anonim

Необходимо е във фермата да има калиев перманганат, тъй като водните му разтвори се използват за лечение на определени заболявания. Само да боравите с това вещество трябва да бъде възможно най-внимателно, тъй като те често се замърсяват. Петното обаче може да бъде отстранено с помощта на химикали и импровизирани средства.

Image

Ако върху дрехите се появи петно ​​от калиев перманганат, тогава това не е причина да го изпратите в скрапа, можете бързо да навигирате и да запазите любимото си нещо. Основното в този случай е да не оставяте работа за по-късно, тъй като веществото може да влезе в структурата на тъканта и впоследствие ще бъде практически невъзможно да бъде премахнато.

Кисело мляко и суроватка

С прясно петно ​​от калиев перманганат ще ви помогне кисело мляко или суроватка. Необходимо е петното да се напълни с ферментирал млечен продукт и да се остави замърсеното облекло да се накисне за около 5 часа. Важно е да се гарантира, че замърсяването е постоянно в кисело мляко или суроватка. След 5 часа дрехите ще трябва да се измият в хладна вода, като правило няма следа от петното. Има обаче моменти, когато на дрехите се виждат петна, но можете да се отървете от тях. Ще трябва да измиете нещата в машина с прах за пране.

Оксалова киселина

Ако петното от калиев перманганат е старо, тогава можете да се отървете от него с оксалова киселина. Ще трябва да го разреждате с вода в пропорция 5 g на 125 ml. След това поставете чист и сух парцал от грешната страна на замърсеното облекло. В разтвора трябва да се навлажни памучен тампон и да се избърше петно ​​от калиев перманганат. Вата бързо ще се покрие с примеси, трябва да се смени на чиста. Веднага щом успеете да премахнете петното от калиев перманганат, трябва да измиете нещата първо в гореща вода, а след това в топла.

фиксаж

Преди да изберете метод за избавяне от петна от калиев перманганат, се препоръчва да се обърне внимание на сянката и състоянието на увредената тъкан. Ако е бял или има силно абсорбирано замърсяване, тогава премахването на петното от него ще бъде трудно. В този случай ще трябва да закупите 10% разтвор на натриев тиосулфат, който също се нарича фиксатор, в химическа лаборатория или фото магазин. Ще трябва да се разрежда с вода в пропорция 25 g на 200 ml. Трябва да действате както при почистване на дрехи с оксалова киселина.